Skip links

Всички в Тристранката подкрепят увеличението на нощния труд

В момента няма постигнато съгласие в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Работодателите са изразили свое становище, има и други виждания, включително и за основната заплата.

Така социалният министър Деница Сачева отговори на въпрос защо се е избрало 15% от минималната работна заплата за цена на нощния труд.

По думите й дискусиите в това отношение продължават и няма окончателно решение. Има съгласие с всички партньори, че трябва да се повиши възнагражданието и то да не е по-малко от 1 лев за всички сектори, каза още Сачева. 

Предложението на правителството за цената на нощния труд е – 0.15% от минималната работна заплата, но не по-малко от 1 лев, както и да влезе в сила от 1 януари 2021 г.

На въпрос какво ще направи МТСП, за да може медицинският персонал в социалните услуги да се изравни по заплати с другите в училищата, детските градини и яслите, Сачева увери, че тя ще настоява за това

По думите социалното министерство е започнало разработване на Стратегия за човешките ресурси в социалния сектор, като се водят разговори със синдикатите на медицинските специалисти. 

Освен това ще бъде представен пълен разчет на персонала в социалния сектор, прогноза за това какъв е очакваният бъдещ недостиг и предложения за нивата на заплащане в областта на социалния сектор.