Skip links

Не се предвижда удължаване на учебната година, нито общо дистанционно обучение

Министерството на образованието не предвижда удължаване на втория срок и съответно намаляване на лятната ваканция, обявиха пред „Дневник“ от пресцентъра му. Не се предвижда и промяна на датите на матурите на 7 и 12 клас, а пролетната ваканция си остава непроменена. Училищата ще бъдат затваряни само в случай на заболели учители или ученици от COVID-19, обяви директорът на националния щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски.

Учителите са свободни да преструктурират съдържанието на учебния материал, за да наваксат с най-важното. От просветното ведомство уточниха още пред „Дневник“, че не се обмисля уеднаквяване на системите за дистанционно обучение за цялата страна, но училищата и учителите имат свободата да избират най-удобните за тях платформи и да го правят. Във връзка с издадената от министъра на образованието Красимир Вълчев заповед за забрана на ученическите екскурзии и лагери родителите могат да получат парите си обратно от туроператорите.

Училищата без случай на коронавирус ще си работят

По-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че грипната ваканция в града ще бъде удължена заради високата заболеваемост от грип Б на територията на общината. Грипната ваканция ще продължи до края на седмицата и в областите Пловдив, Велико Търново, Враца, Ловеч и Стара Загора, както и община Силистра. Учениците в областите Плевен и Габрово са във ваканция до второ разпореждане.

Въпреки създалата се паника обаче и препоръките да не се събират на едно място големи групи хора училищата няма да бъдат затваряни освен в случай на заболели от COVID-19.

В области без потвърдени случаи на коронавирус учебните занятия се провеждат при засилени хигиенни мерки – периодично проветряване на помещенията и трикратна дезинфекция в рамките на работния ден, каза на брифинг по-рано днес директорът на националния щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски.

Занятията в училищата и детските градини ще бъдат спирани за 14 дни само в случай на потвърден коронавирус при учител или ученик. Ако има деца, които са в контакт със заболели от COVID-19, те не посещават учебни занятия, обясни той. Мутафчиев подчерта, че „не можем да си позволим една изгубена година за децата и студентите“, и припомни, че се забраняват бели и зелени училища, както и екскурзии.

Все пак решенията за прилагането на мерките срещу коронавируса и обявяването на грипни ваканции се вземат от Министерството на здравеопазването чрез регионалните здравни инспекции, подчертаха от просветното министерство пред „Дневник“.

Няма да се променят датите за матурите за 7 и 12 клас

Това увериха още от МОН. Не се обмисля и промяна в планираната пролетна ваканция и използването на времето от нея за учебни дни. Учебното съдържание ще се преструктурира по усмотрение на учителите. „Средно 10 са дните, в които децата са отсъствали. В системата има резерв в учебните програми за преструктуриране. Това ще е за сметка на упражненията, които се провеждат“, коментира вчера министърът на образованието Красимир Вълчев пред „Нова телевизия“.

Родителите ще могат да си получат парите за отменени лагери

Във връзка с издадената от министерството на образованието заповед за забрана на ученическите екскурзии училищните директори си водят разговори с туроператорите за отмяна на организираните зелени училища и екскурзии по време на пролетната ваканция, както и за връщане на парите, в случай че вече са платени, казаха от министерството пред „Дневник“.

Според разпространената от МОН заповед до второ нареждане не трябва да се провеждат „ученически състезания и олимпиади, организирани прояви, изяви и мероприятия, организирани посещения на природни обекти, обществени, културни и научни институции, спортни състезания и мероприятия, както и всякакви други организирани форми с ученици и педагогически специалисти, които водят до събирането на много хора на едно място“.

Родителите имат право да се откажат от платена училищна екскурзия или лагер за децата си, а парите им да бъдат възстановени. Това разяснява пред вестник „Сега“ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред „Сега“ във връзка с отменянето на лагери, екскурзии и всякакви организирани пътувания за ученици.

Училищата могат свободно да провеждат ученически пътувания и лагери по време на пролетната и лятната ваканция, уточниха пред „Дневник“ от министерството и добавиха, че забраната се отнася само за учебното време на учебната 2019/20 година.

Готовност за дистанционно обучение

Засега министерството на образованието не обмисля уеднаквяване на системите за дистанционно обучение за цялата страна, но училищата и учителите имат свободата да избират най-удобните за тях платформи и където има възможност, да се провежда дистанционно обучение – това обясниха от МОН на въпрос на „Дневник“.

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ също предлага при създалата се трудна ситуация на повишена епидемиологична обстановка българските образователни институции да използват всички възможности за онлайн обучение на учениците.

Вчера издателство „Просвета“ обяви, че пуска безплатни електронни учебници и онлайн уроци по български език и литература и по математика за 7 клас заради извънредната ваканция. Инициативата „Учим онл@йн с учител“ включва серия от видеоуроци, водени от учители с богат опит, които учениците ще могат да следят от домовете си. Целта е те да наваксат с учебния материал, за да могат успешно да се справят с матурите в края на учебната година.

Седмокласниците ще имат свободен достъп до видеоуроците, които ще бъдат излъчвани на сайта на „Просвета“ и на страницата на издателството във Фейсбук до края на тази седмица. График с уроците и часовете на излъчванията ще бъде качен на сайта на издателството.

Вчера в министерството на образованието се проведе работна среща за мерки за информиране и подкрепа на училища и учители за провеждане на дистанционно обучение и учене навсякъде по всяко време, съобщиха от Център за творческо обучение, чийто представител на срещата Александър Ангелов е член на комисията за иновативни училища към МОН. На срещата са присъствали още представители на неправителствената организация „Озование без раници“, на ИТ сектора и други експерти, както и директори на училища.

В края на седмицата се очакват конкретни насоки от МОН как българските училища да бъдат подготвени за дистанционна учебна година.

Стъпки към дигитализирането на учебния процес

Дигитализирането на учебния процес не е недостижим връх за директори, учители и ученици, а напротив – вече е факт в 8 български училища (2 АЕГ „Томас Джеферсън“ и частно училище „ЕСПА“ в София; ЕГ „Иван Вазов“, СУ „Черноризец Храбър“, Професионална гимназия по хранителни технологии и техника, ОУ „Яне Сандански“ и ОУ „Екзарх Антим I“ в Пловдив и Търговската гимназия в Бургас това). Този опит може да бъде пример, ако се наложи дистанционно обучение в страната. Коя е адекватната реакция в една подобна ситуация и за колко време училищата могат да минат към такъв модел:

За дистанционно обучение първата стъпка е наличието на устройство. За технологичните лидери в света като САЩ, Финландия, Швеция, Великобритания, Австралия и други образователният модел 1:1 („Едно към едно“) е стандарт в средното образование. При него всеки ученик и учител имат свое електронно устройство и свързан към него персонален профил (акаунт). Разбира се, моделът предполага използване на дигиталните технологии като ресурс и платформа, а не като самоцел, отбелязва Центърът за творческо обучение.

Следваща стъпка е училището да избере своя облачна платформа. Общо 300 български училища вече използват облачната платформа Google G Suite за образованието като основна дигитална платформа за общуване, административни дейности и преподаване. С нея могат да се използват редица инструменти като Google класна стая, за да улесни преподаването независимо дали то се провежда в училище или не. Платформата е безплатна, изцяло на български език и е изключително подходяща и за провеждане на дистанционно обучение.