Skip links

Удължиха безплатното паркиране в зоните в София

Безплатното паркиране в „синя“ и „зелена“ зона в София се удължава до 26 април, реши Общинския оперативен щаб.

За месец март загубите на Центъра за градска мобилност от безплатното паркиране в зоните и продажбата на билети са 6 млн. лв. 6.5 млн. лева са загубите на транспортните оператори заради намаления пътникопоток.

Над 2,5 млн. лева се очаква да бъдат загубите за Столичния Електротранспорт за април. Само за последните две седмици на март общинското дружество отчита загуби от 1 милион лева. Това съобщи пред БНР председателят на транспортната комисия към Столичния общински съвет Карлос Контрера.

Зоните за паркиране в София стават временно безплатни

Градският транспорт в столицата от най-засегнатите сектори вследствие на заразата, а спадът е с около 3 милиона лева на седмица, обясни той. Заедно с ресорния заместник-министър са водени разговори за подпомагане на общинските транспортни дружества с около 5 милиона лева, обясни Контрера, който прогнозира, че средствата ще се окажат недостатъчни, тъй като още не се знае кога ще приключи извънредното положение и с колко още ще намалеят приходите от продажба на карти и билети. 

Контрера каза, че ще се търсят и компенсации от държавата, за да могат да бъдат покрити част от натрупаните загуби. Очаква се да бъде увеличена и сумата за компенсации от бюджета на столичната община по линия на регламент 1370:

„Вероятно пари от проекти в инвестиционната програма, които ще ревизираме, ще бъдат насочени към общинските транспортни пера“.

Таксиметрови шофьори искат държавна помощ от 1000 лева

Според Контрера е необходима първоначална актуализация на бюджета, а след прекратяване на извънредното положение – да се направи анализ, чрез който да се промени икономическата рамка на транспорта в София.

Кооперативните пазари и цветните борси ще бъдат затворени само от 17 до 19 април, ане от 16-ти за неопределено време. От здравното министерство обосноваха промяната с добра организация и стриктно прилагане на противоепидемичните мерки на пазарите, проверени през последните дни. 

Столична община въведе ограничения за придвижване във „Филиповци“ и „Факултета“ заради нарастване на броя на заразени с коронавирус в двата квартала. До второ нареждане се забранява влизането и излизането от „Филиповци“ и „Факултета“. Ограничава се и движението на територията на двата квартала с изключение на излизания за посещение при личен лекар и за закупуване на храна и лекарства.