Skip links

Google блокира по 18 млн. фалшиви новини за COVID-19 на ден

Измамници изпращат всеки ден по 18 милиона имейла с фалшива информация за COVID-19 на потребители на Gmail, съобщават от Google.

Технологичният гигант казва, че пандемията е довела до експлозия от кибератаки, при които престъпниците се опитват да подмамят потребителите да разкрият лични данни.

Компанията заяви, че блокира повече от 100 милиона „зарибяващи“ имейла на ден. През изминалата седмица почти една пета са били фалшиви новини, свързани с коронавируса.

IT компаниите твърдят, че вирусът може да се превърне в най-голямата „зарибяваща“ тема в историята.

Gmail на Google се използва от 1.5 милиарда души по целия свят.

На хората се изпраща огромно разнообразие от имейли, които се представят като информация от Световната здравна организация, в опит да убедят жертвите да изтеглят софтуер или да даряват за лъжливи каузи, съобщава BBC.

Киберпрестъпниците също се опитват да извлекат полза от правителствените пакети за подкрепа, като имитират публичните институции.

Гугъл твърди, че инструментите му са в състояние да блокират повече от 99.9% от имейлите, преди те да достигнат до потребителите.

„Лавината“ от фалшиви новини за коронавируса се регистрира от няколко компании за киберсигурност.

Barracuda Networks заяви, че се наблюдава 667% увеличение на злонамерените имейли по време на пандемията.

Измамници изпращат фалшиви имейли и текстови съобщения, които твърдят, че са от правителството на Обединеното кралство, СЗО, Центъра за контрол и превенция на заболяванията и дори отделни американски служители, включително и от президента Доналд Тръмп.

„Пандемията от коронавируса е силно емоционална тема в момента и киберпрестъпниците ясно знаят това. Те се надяват, че нормалният човек може да е по-склонен да последва линкове или да следва лоши инструкции, ако използва тази примамка“, твърди независимият изследовател по сигурността Скот Хелм.

Изследователите са открили и злонамерени уебсайтове и приложения за смартфони, базирани на истински коронавирусни ресурси.

Злонамерено приложение за мобилната операционна система Android твърди, че помага да се проследи разпространението на вируса, но вместо това заразява телефона и изисква плащане за възстановяване на устройството.

Миналата седмица Националният център за киберсигурност и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ проведоха съвместна консултация.