Skip links

Орязват дните за болнични от личния лекар

Наказания за хората, които не спазват режима, предписан в болничния лист. Освен, че ще остават без обезщетение, те ще плащат и глоби. Мярката е част от предложенията за ограничаване на злоупотребите с болнични. Тя е обсъдена от комисия към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Шефът ще може да ни изпрати при доверен лекар или болница, ако се осъмни, че болничният ни е нереален.

Христо Стоянов, мениджър „Човешки ресурси“ в предприятие в Шумен: Това е приложимо примерно в големите градове. В по-малките населени места, където има само едно джи пи, той си влиза в категорията доверен лекар. Няма при кого друг да ходят.

Бизнесът ще има достъп до електронния регистър на НОИ. Ще трябва да участва активно и в контрола на болничните.

Христо Стоянов: Няма да се получи нищо. Най-вече за фирми с голям брой персонал трябва да се назначи още 1 човек допълнително да ходи и да следи дали режима се спазва.

Друга мярка е службите по трудова медицина, с които фирмите работят, да могат да обжалват съмнителните болнични. Те обаче не са съгласни.

Д-р Владимир Паскалев, председател на Сдружението на службите по трудова медицина: В процеса между лекарите, които издават болничните листове и платците им – работодатели и НОИ, службите нямат законово основание за намеса.

Д-р Николай Брънзалов: Няма фалшиви болнични листове

Д-р Николай Брънзалов: Няма фалшиви болнични листове

Работна група трябваше да изготви всички промени и мерки, свързани с борбата с т.нар. „фалшиви болнични“. „Не приемаме по никакъв начин този израз „фа…

Личният лекар ще може да издава до 20 вместо сегашните 40 дни болнични годишно. Наведнъж той ще има право да предписва до 7 вместо 14 дни, както е в момента.

Д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар: Ще стане тежко за пациентите. Ще стане много сложно за майките с деца. Ще стане много проблемно за тези дечица, за които ще трябва да се удължават болничните, защото ще трябва да се търсят педиатрични комисии.

Регионалните съвети към здравните инспекции ще следят спазват ли се режимът предписан в болничния. За нарушителите ще има финансова санкция.

Ваня Григорова, КТ „Подкрепа“: Ние сме против това да бъде налагана и административна санкция. Тъй като е предвидено. Когато човек на спазва режимът, който му е предписа, да получава обезщетение.

Националният осигурителен институт ще може да следи дали хора напускат страната, докато са в болнични.