Skip links

Столична община ще пуска 3 нови електронни услуги

През следващите няколко месеца Столична община ще пусне 3 нови електронни услуги – заявление за издаване на разрешение за строеж, искане за разрешение за поставяне, заявяване и получаване на визи по чл. 140 от ЗУТ (определяне начина на застрояване и някои други въпроси по устройство на територията). Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която заедно с вицепремиера Марияна Николова откриха 21-вото издание на националната конференция по електронно управление.

„В момента нашите усилия са насочени към обучение на служителите на администрацията по мрежова и информационна сигурност за изграждане и развиване на навици за кибер етика“, заяви вицепремиерът Марияна Николова. Тя отбеляза, че от 2018 г. България има действащ закон за киберсигурност, а през миналата година беше приета и Наредбата за минималните изисквания за мрежова информационна сигурност, с която е усъвършенствана сигурността.

„Сформиран е Съвет по киберсигурност към Министерски съвет, който ще анализира тенденциите при кибер заплахите, рисковете и методите за противодействие. Секторът на дигитализацията е сред приоритетите, затова от тази година е създаден и нов ресор в администрацията на Столична община“, отбеляза още кметът Йорданка Фандъкова.

„Вярвам, че София е на прав път, защото тук са най-добрите експерти в този сектор. Технологичният сектор е най-бързоразвиващият се в града. През последните години близо 86% от ИТ специалистите в България са в столицата. Това създава условие за развитие на всички останали индустрии чрез дигитализация“, каза още столичният кмет