Skip links

ДИМИТЪР ЧОБАНОВ; ССИ: ПО-ПЕСИМИСТИЧЕН СЦЕНАРИЙ БИ БИЛ ПО-ПОДХОДЯЩ ЗА БЪЛГАРСКИЯ БЮДЖЕТ

Финансовият експерт и представител на ССИ коментира Бюджета на държавата за 2024 г. в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов” по NovaNews.

Според ССИ предлаганията бюджет за 2024 г. е прекалено оптимистичен, а това може да се отрази върху приходната му част. „По-песимистичен сценарий би бил по-подходящ за българския бюджет“, категоричен беше експертът.

„За съжаление, нашият бюджет – и тазгодишният, и тези до 2026 г., са с прогнозирани с доста по-голям структурен дефицит. В това отношение проектобюджетът, който предлага Министерството на финансите, не спазва изискванията на Закона за публичните финанси”, коментира Чобанов, като уточни, че това е „сериозно несъответствие”.

Финансистът коментира и нивото на инфлацията у нас. „Инфлацията у нас е по-висока отколкото предполага критерия, за присъединяването ни към еврозоната. В момента виждаме една трайна тенденция инфлацията да се понижава в България, но тя се понижава и в еврозоната. Разликата все още остава по-голяма и не позволява изпълнението на критерия. През следващата година е възможно приближаването да се случи”, твърди Димитър Чобанов.

Целия разговор гледайте в линка по-долу: 

https://nova.bg/amp/news/view/2023/11/25/434668/чобанов-по-песимистичен-сценарий-би-бил-по-подходящ-за-българския-бюджет