Skip links

Мария Петрова, Съюз за стопанска инициатива: Помощта на държавата трябва да стигне до малкия бизнес

Предложението да бъде събран авансов данък за 2018 година като част от мерките при извънредното положение не е било договаряно с правителството и изненадва бизнеса. Това каза в предаването „Преди всички“ Мария Петрова от Съюза за стопанска инициатива. Неправителствената организация е изпратила свое становище до различни парламентарни комисии.

Членовете на Съюза за стопанска инициатива, който като организация има профил за защита на малкия и средния бизнес, очакват влошаване на положението, защото за голяма част 2018 е била много добра финансова година, 2019-а не толкова, а за част от малките предприятия 2020 ще се окаже нулева година, поясни Мария Петрова.

Тази мярка би довела до компенсиране на доходите в бюджета, но в същото време ще заличи позитивните последици, благоприятните последици за бизнеса от отсрочването на плащането на данъка за 2019 година. Много е вероятно да бъде и по-лошо“, посочи тя пред БНР.

„Те смятат, че това не само няма да доведе до позитивни последици, но и ще влоши тяхното положение, тъй като трябва да платят данъка в момент, в който имат недостиг на ликвидни средства. И няма смисъл да увеличаваме ликвидната недостатъчност на предприятията в този момент.”

Подкрепата за бизнеса чрез Българската банка за развитие е добър работещ механизъм, стига критериите да са достъпни и да могат да обхванат бизнеса, който в момента страда, подчерта Мария Петрова, като го нарече „оптимален вариант за момента”.

Много е важно механизмите за подпомагане на ликвидността да достигнат до микро, малките и средни предприятия, да бъдат направени така, че да могат да ги използват и еднолични търговци, и занаятчии, и работещите кооператори, и земеделските производители, ако бъдат засегнати, изтъкна Петрова.

Като друг изключително ключов за бизнеса момент тя открои критериите, по които държавата ще подпомогне бизнеса, като заплаща 60% от брутното възнаграждение на работниците вситуация на криза за сметка на фонд „Безработица” на ДОО.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл: https://bnr.bg/horizont/post/101243831