Skip links

Бизнесът у нас се обяви против промените при плащанията на авансовия корпоративен данък

Мария Петрова, старши експерт в Съюз за стопанска инициатива, Димитър Димитров, член на УС на Камара на автомобилните превозвачи в България

Мерките на държавата за подкрепа на бизнеса не трябва да се гледат една по една, а в синхрон. Необходимо е те да са единни. Отговорността между бизнеса и държавата трябва да е споделена. Това каза Мария Петровастарши експерт в Съюз за стопанска инициатива, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Според Петрова предложението на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ компаниите у нас да плащат на хазната авансов корпоративен данък на база декларираната печалба за 2018 г. е в пълно противоречие на всякакви договорки, постигнати до момента между правителството и бизнеса.

„Малката подкрепа с отсрочването на плащането на данъка за 2019 г. ще бъде „наваксана“ в бюджета чрез авансовите вноски на корпоративния данък за 2020 г. Едната мярка би заличила благоприятните последици за бизнеса от другата“. 

“Идеята не само ще влоши ликвидността на предприятията, но ще доведе и до негативни сценарии”, изтъкна Петрова.

“Авансовото внасяне на данъка за 2020 г. ще лиши предприятията от всякакви ликвидни средства. Редица работодатели няма да имат достъп до временната подкрепа, която се очаква да бъде осигурена от Българската банка за развитие”.

Според експерта много важни са и механизмите, по които ще бъдат финансирани и подпомагани предприятията от ББР.

“Възможно е маханизмът да бъде разработен така, че голяма част от малките предприятия да останат извън обхвата на мерките”, смята тя.

“Важно е едноличните търговци да не бъдат изкючвани и третирани като собственици на предприятия. Важно е и какво ще се случи по отношение на занаятчийте. Държавата не трябва да ги пропуска”.