Skip links

Караниколов: Няма смисъл от въвеждане на максимални цени

Няма смисъл от въвеждане на максимални цени, защото търговците веднага ще се доближат до тях и това, което ще имаме като ефект, е едно рязко поскъпване на почти всички продукти. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по повод идеите за ограничаване на спекулата във връзка с извънредното положение заради епидемията от Covid-19.

Според него контролните органи следят движението на цените във всички основни групи продукти и там, където има съмнения за нарушения или нелоялни търговски практики, се предприемат съответните действия

По отношение на туризма той заяви, че става въпрос за сектор, който носи между 7% и 11% от БВП.

“Министерството на туризма в момента подготвя кризисна стратегия. Оперативна програма иновации и конкурентоспообност е към Министерство на икономиката и засега туризмът е изключен като сектор, който може да се възползва от тези програми.  Водим преговори с Европейската комисия обаче част от средствата, които още не са разходвани, да се насочат именно към туризма”, заяви Караниколов.

Днес имахме и разговори с Фонда на фондовете, да можем да сме по-гъвкави и да насочваме средства към секторите, които най-много се нуждаят от тях.

На въпроса какво се случва с кредитите, Караниколов заяви, че мерките на БНБ са насочени към гарантиране на ликвидността на банковата система. “Банките трябва да имат клиенти. Ако нямат клиенти, те няма да работят”, заяви министърът.

Той заяви, че към момента не може да се прогнозира дали ни чака рецесия и какви ще бъдат нейните мащаби.

“Големите световни лидери твърдят, че тази криза може да е по-страшна от предишната. Може, но не е задължително да е. Това зависи от продължителността на епидемията. Българската икономика ще оцелее, макар и с много трудности”, заяви още той.

По думите му човечеството се е научило да живее с тези вируси и в бъдеще ще бъде все по-подготвено за тези неща.