Skip links

Кампанията за ползите от декларирания труд „Всички права запазени!“ – #EU4FairWork

В рамките на Европейската кампания за деклариран труд 2020 българската държава с подкрепата на социалните партньори провежда кампанията „Всички права запазени!“.  Ще бъде проведена широка разяснителна кампания относно ползите от декларирания труд, като основните материали които са достъпни на фейсбук страницата на кaмпанията:

линк

линк

В рамките на европейската кампания „Европа за деклариран труд“ 2020 е създадена анкета, която цели да се съберат мнения за мотивацията на работещи – бъдещи и настоящи, работодатели и самонаети да работят декларирано, съответно да не декларират труда си. Повече за анкетата и линк към вариантите й на български и на английски език може да видите на фейсбук страницата на кампанията в България:

линк

Познавате ли проявите на недеклариран труд? Можете да проверите чрез анкетата, създадена от Европейската платформа за справяне с недекларирания труд и Европейския орган по труда в рамките на Европейската кампания за деклариран труд. Отговорите са на база специално проучване на Евробарометър на тема: „Недеклариран труд в Европейския съюз“.  В анкетата ще срещнете въпроси относно дефиницията на недекларирания труд, различните форми на разпространение на недекларирания труд и сферите на негативно влияние от недекларирания труд върху обществото. Самата анкетата може да видите на следната страница:

линк

Български работещи и работодатели имат шанс да спечелят предметни награди до 500 евро, ако се включат в конкурса #EU4FairWork за споделяне на добри практики, доказващи ползите от работата на светло. Той се организира в рамките на Европейската кампания за деклариран труд. До 21 август 2020 г. желаещите да участват трябва да изпратят снимка или видео до 90 секунди, заедно с кратко описание за ползите от декларирания труд за тях и техните семейства (ако са работещи) или за тяхното предприятие (ако са работодатели). Работният език на конкурса е английски.

Снимките и видеата в категория „Работещи“ ще се популяризират във Фейсбук страницата на EURES https://www.facebook.com/EURESjobs/. Историите на работодателите за ползите за бизнеса от декларирания труд ще се популяризират главно през профила на Европейския орган по труда (ELA) в LinkedIn https://www.linkedin.com/company/european-labour-authority/ и по-рядко в профила му в Twitter https://mobile.twitter.com/EU_ELA/

Директен достъп до профилите в социалните мрежи на организацията е осигурен и през сайта й https://www.ela.europa.eu/

Участниците в категория „Работодатели“ могат да качват своите видеа или снимки тук: https://dff46c7e.wishpondpages.com/eu4fairwork/

Тримата победители, които ще бъдат обявени през септември 2020 г., могат да избират една от следните награди, на стойност до 500 евро: специално изготвено корпоративно видео; ваучер за онлайн обучение на всякаква тема и в канал по избор – (LinkedIn Learning, Edx, Udemy, Coursera или други); организиране на фирмено парти; промоционални артикули, включващи логото на кампанията.