Skip links

Инвестират 30 млн. лв. за изграждането на центрове за интегрирани услуги

Близо 30 млн. лв. по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще бъдат вложени за изграждането на центрове за интегрирани социално-здравни и образователни услуги. Целта е да бъде изграден поне по един такъв във всеки областен град. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева при посещение в Бургас, където интегрирани услуги успешно се предоставят в детска градина „Надежда“.

„В момента съществуващите центрове за интегрирани услуги са 66. Те са приоритет в новия програмен период“, посочи социалният министър. По думите й този модел работи добре в подкрепа на семействата и децата и трябва да се насърчава.

Деница Сачева подчерта, че темата за социалните услуги се използва за политически цели. „Това не е тема, с която се сваля правителство, а с която се разрушава обществото“, изтъкна министърът и добави, че възможността хората да правят добро не трябва да се губи заради страхове.

 „Събрали сме всички мнения по Закона за социалните услуги и сме ги изпратили в Народното Събрание. Предложихме да се събере работна група от юристи по семейно право, които да ги разгледат и да предложат законови промени“, каза министър Деница Сачева. Тя увери присъстващите, че правителството никога не е водило антисемейни политики. „Винаги сме работили и с биологичното, и с разширеното семейство. Извеждането на деца е крайна мярка. Дори тогава работата с биологичните семейства продължава, за да бъдат реинтегрирани децата в семействата им“, обясни министърът.