Skip links

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Целта ни е да изясним обстоятелствата около оборудването с бордови устройства и работоспособността на маршрутните карти

Целта ни е да изясним обстоятелствата около тол системата, а именно оборудването с бордови устройства, условията за ползване на GPS тракерите, както и работоспособността на маршрутните карти. Тъй като има проблеми при тестването им. Това каза директорът на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров на среща между АПИ, превозвачи и други заинтересувани среди за въвеждането на тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„На интернет страницата на БГ тол, която се поддържа от АПИ, фигурират четири национални доставчици на услугите. Това са „Интелигентни трафик системи“, „Телетол АД“, „Консортсмарт инфраструктура“ и „Икон ООД“. От които само два функционират, а именно са „Интелигентни трафик системи“ и „Консортсмарт инфраструктура“. На 19 февруари те обявиха цените за бордовите устройства – съответно 15.90 „Интелигентни трафик системи“ и 14.95 лв. същите условия от „Консортсмарт инфраструктура“. Тези устройства се продават с двугодишен договор, като се дължат месечните такси при предсрочното прекратяване на тези договори вече с няколко особености. Имаме писма, че ще бъдат изменени общите условия“, обърна внимание той.

Димитров допълни, че в допълнение от доставчиците на GPS тракерите се изискват допълнителна такса от пет лева, за да могат да предават информация къде е позиционирано превозното средство.

„Основните въпроси, с които са се обръщали към нас като организация, са защо националните доставчици на услугата определят месечна такса за бордови устройства и GPS при положение, че съгласно договора с АПИ и общите условия на последните е записано, че те определят от името на АПИ и продават, и отдават под наем бордовите устройства? Защо се налага събиране на описаната абонаментна такса при положение, че националните доставчици на услугата взимат 7% от платените тол такса? Защо не може като почти всяка страна да се вземе машинката срещу определен депозит, след което да бъде върната и сумата да бъде възстановена на превозвача? Какво е разписано в стратегията за предоставяне на бордовите устройства, които са длъжни националните доставчици на услугата да предоставят на АПИ? Защо въобще се налага да използваме посредник при плащането на тол таксите, който ще събира 7%? Защо Министерството на регионалното развитие и благоустройството и АПИ не успяха така да създадат тол системата, че основната тежест да се плаща от транзитния трафик и работят ли коректно маршрутните карти? Това са най-често задаваните въпроси“, каза още Димитров.