Skip links

Красимир Лалов: Проблемът не е в превозвачите, а в обслужващите тол системата

„Проблемът не е в превозвачите, а в тези, които обслужват тол системата“. Това каза пред БНР Красимир Лалов, председател на Националното сдружение на превозвачите. Според него проблемът е в МРРБ и в АПИ. Той добави:

Тол системата няма да тръгне от 1-ви, а от 27-и март, ако всичко по нея бъде наред„.

По думите му, ако организацията за тол системата не е добра, на 27-ми март ще се съберат превозвачите и управляващите и както вчера е казал премиерът: „Ще си кажем добри думи и ще продължим с винетки“.

Лалов уточни в предаването „Преди всички“, че проблемът е само с придобиването на бордови устройства за камионите, но въпросът не е дали превозвачите ще успеят да се снабдят с тях, а как ще се споразумеят в рамките на 7% отстъпка, която дава държавата: „Така че проблемът пак опира във фирмите, които обслужват тол системата, а не в превозвачите“. 

„Една от фирмите, която изпълнява ролята на доставчик на бордови устройства, дава условия в договора, че трябва да подпишеш 2 години договор с нея за всеки един камион или автобус. И дължиш едни такси, въпреки че държавата ѝ дава тези 7% отстъпка, за да обслужва системата. Общите условия са монополни. Ако сключим такъв договор, но решим да продадем камион, сме длъжни да платим таксите към фирмата за двете години, както е по договор“, обясни още Лалов.

Според него договорите са били подготвени така, че някой много бързо да стане много по-богат, но на гърба на превозвачите. Той обясни още, че премиерът Бойко Борисов е разбрал на срещата с превозвачите техните проблеми и е заявил, че фирмите трябва „да се поберат в 7-те процента, които държавата им дава, без да вземат допълнителни такси.

Лалов заяви, че Националното сдружение на превозвачите няма общо със заявения за днес протест на малки и средни превозвачи.