Skip links

Световната индустрия моли ЕС и САЩ да работят за правна сигурност за трансгранични трансфери на данни

Снимка: smeunited.eu

Международна група от 17 търговски асоциации призова американските и европейските регулаторни органи бързо да започнат преговори за споразумение за приемник на Щита за поверителност ЕС-САЩ, който наскоро беше обезсилен от Съда на Европейския съюз (CJEU) по така нареченото дело „Schrems II“.

В писмо от Съвета за индустрията на информационните технологии (ITI), изпратено до европейския комисар по правосъдие Дидие Рейндерс, Министъра на търговията на САЩ Уилбър Рос и председателя на Европейския съвет за защита на данните д-р Андреа Йелинек, асоциациите приветстват спазването на клаузите (SCCs) от стандартния договор като валиден механизъм за трансфер и насърчиха правителствата на САЩ и ЕС да работят заедно, за да гарантират дългосрочната жизнеспособност на SCC като инструмент за компании от всякакъв мащаб и отрасли за прехвърляне на данни през границите, избягвайки допълнителна несигурност и икономически щети.

„Трансграничните потоци от данни между САЩ и Европа са най-големите в света и са основни за най-големите търговски взаимоотношения в света, оценени на приблизително 1,3 трилиона щатски долара годишно“, пише асоциацията. „[…] ЕС-САЩ. Privacy Shield и SCC са важни механизми за международни бизнес операции, позволяващи на компаниите по целия свят да предоставят надеждни гаранции за защитата на личната информация и дават възможност за прозрачно и необходимо безпроблемно движение на данни през границите. Невалидността на щита за поверителност наруши тези трансатлантически потоци от данни, които са от основно значение за осигуряването на икономиките на САЩ и Европа и създаде правна несигурност за повече от 5300 подписали Споразумението за защита на поверителността. Такива разриви трябва да се избягват, за да се сведат до минимум всички отрицателни икономически последици, особено след кризата COVID-19 и икономическото възстановяване както в Европа, така и в САЩ.“

Споразумението за защита на неприкосновеността на личния живот ЕС-САЩ. беше надежден и сигурен механизъм, използван от над 5300 фирми, различни по големина и от всички бизнес сектори за прехвърляне на данни от ЕС в САЩ. Решението от 16 юли от CJEU обезсили това споразумение, оставяйки много фирми да се борят да намерят алтернатива без прекъсване на съществени бизнес операции.

Повече информация тук