Skip links

Министър Красимир Вълчев: 21 национални програми за развитие на образованието са предвидени за 2020 г.

21 национални програми за развитие на образованието ще бъдат представени през 2020 г. Те дават представа какви политики насърчаваме и към какви се стремим. С тези национални програми се опитваме да накараме образователните институции да бъдат по-активни. Предвидените средства за националните програми са 140 млн. лв., като 70 млн. от тях ще отидат за обезщетения на учители. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на пресконференция за проектите на националните програми за развити на образованието за 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Една от новите програми е насочена към родителите. С нея целим да ограничим отпадането на деца от училище. Чрез нея искаме да насърчим и повече училища да го направят. В програмата „Роден език и култура зад граница“ тази година е предвидено финансиране на 180 училища. Успяхме да изградим и много неделни училища“, заяви министър Вълчев.

Той допълни, че най-голямата национална програма, която ще стартира, се нарича „Изграждане на училищна СТЕМ среда“, целта на която е изграждане на модернизирани кабинети в училищата, които да заложат в оперативните програми.

По думите му ще предложат и програма за изграждане на центрове за личностно развитие на учениците, както и такава, насочена към чуждите езици.

„Увеличени са средствата за външно оценяване тази година. Надяваме се да финансираме и поне 50 училищни библиотеки, за да насърчим учениците да четат повече. Ще финансираме и площадки за безопасност на движението по пътищата. Длъжни сме да направим крачка и в тази посока“, посочи още Вълчев.

Той изтъкна, че се разширява и програмата за IT бизнеса, като идеята е част от IT специалистите да влязат в образователната система и да провеждат обучения, както и да има семинари за учителите в тази сфера.
„Националните програми ще започнат изпълнението си най-рано през май месец тази година“, уточни министърът.