Skip links

Стратегически инвестиции в нови технологии и достъп до финансиране бяха основните теми по време на работна среща между служебния министър на икономиката Кирил Петков и Дан Шомон по инициатива на Съюза за стопанска инициатива

Американският икономически съветник Дан Шомон е на работно посещение в България по покана на Съюза за стопанска инициатива. По време на визитата му на 9-ти юни бе проведена работна среща със служебния министър на икономиката Кирил Петков и ръководството на ССИ, на която бяха обсъдени актуалните теми за насърчаване на инвестициите в областта на новите технологии с висока добавена стойност, включително в контекста на Зеления пакт, както и достъпа до финансови инструменти. Бяха дискутирани възможности за привличане на конкретни инвестиции в страната, включително за използване потенциала на българия суперкомпютър. Г-н Шомон сподели своите виждания за подобрявяне на инвестиционния климат в България и изрази увереност, че динамиката на българо-американските икономически отношения ще се засили.

„Темата за привличане на чуждестранни инвестиции в България е от изключителна важност в момента както за бизнеса, така и страната ни като цяло. Необходима е целенасочена работа за подобряване на инвестиционния климат. Това е сред ключовите ни приоритети в диалога с правителството“ – коментира г-жа Виолина Накова, Председател на Съюза за стопанска инициатива.

Г-н Дан Шомон ръководи една от най-значимите консултантски компании в САЩ – DanShomon Inc, с която ССИ има подписан меморандум за реализирането на двустранни българо-американски бизнес проекти. Той консултира компании и разработва стратегии за развитие на международно търговско сътрудничество и навлизане на чужди пазари, съдейства за постигане на устойчиви отношения на бизнеса с държавната и местните власти и техните администрации, както и координира връзките с обществеността. Неговите клиенти са сред 500-те най-големи компании в САЩ, като Phizer, Adobe, Broadcom/CA Technologies и Motorola.

Г-н Шомон е и политически експерт. Ръководил е политическите кампании на Барак Обама, включително за президентските избори и е определян от биографите като човекът, без когото Барак Обама нямаше да бъде избран за президент. В момента има близки контакти с администрацията на новоизбрания президент Джо Байдън.