Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Как настоящото извънредно положение ще промени организациите? Полезни технологични съвети за работа в Интернет по време на криза

Всяка година през пролетта в пустинята Сонора се случва нещо необичайно: Вали. Не дълго, обикновено един-два дни. Малко след това всичко се преобразява в пъстро, абсолютно завладяващо, море от цветя. И заблестява – в жълто, лилаво, бяло, оранжево. Пустинята оживява. Директно под повърхността и е посято зрънцето на необятните възможности.

Твърдо вярвам, че същото, което се отнася за пустинята касае и сегашната ситуация на извънредно положение. Подхранвано от благоприятни предпоставки, покълналото семе расте необратимо. Животът се възражда изведнъж, и то от там – на мястото на някогашната пустиня.

Може би именно технологичните хора и Интернет ще бъдат зрънцето във Вашата компания?

В България през последните десетилетия с навлизането и развитието на Интернет се случиха много положителни неща. Благодарение на липсата на строга регулация на доставчиците на Интернет услуги, те успяха да развият пазара до едно от най-високите нива в Европа. Интернет мрежите са стабилни и поддържани по най-високите международни стандарти. Качеството е високо и това може да се окаже „покълналото семе“, което ще ни изведе от тежките последствия след пандемията от корона вирус. 

Днес с настъпването на забраните да не се излиза от вкъщи и да се работи от разстояние много от нашите приятели и колеги могат да продължат да подхранват икономиката на страната като създават стойност докато стоят пред служебните си компютри у дома. Това нямаше да е възможно, ако не бяхме развили технологията и Интернет инфраструктурата, но дали само това е достатъчно?

С развитието на технологиите се развива и една друга страна на Интернет пространството, а именно тъмната. Както в реалния свят, така и в дигиталния съществуват „вируси“, които могат да създадат епидемична обстановка. Хората в Интернет пространството, подобно на реалния свят, трябва да филтрират информацията – използваема ли е тя или не. Те трябва да умеят да различават празните приказки от съществените. Сега почти всеки, които чете тази статия, ще си каже „Много ясно, това всички го знаят… Няма проблем“. О`кей , тогава нека да погледнем личната си входяща електронна поща. Всичко ли е под контрол? Получавали ли сте фалшиви писма от банкови институции, търговски организации или държавни служби? Колко пъти Ви се е приисквало да кликнете на някои от тях? Поздравления!

Може би тук някъде, повечето от Вас ще осъзнаят, че „няма проблем“ е по-скоро „засега няма проблем“. Не е ли това леко напрягащо? При положение, че спам технологиите, изкуствения интелект, и софтуера се развива постоянно, нездравословните електронни писма под формата на phishing продължат да биват доставяни. В рамките на фирмената инфраструктура повечето организации са взели мерки и защитават Интернет мрежите, сървърите и компютрите си, но така ли е докато работим от разстояние? В повечето случаи ще кажем, че по-скоро, личните компютри и домашни мрежи са незащитени, но пък за сметка на това можем да отчетем и че при наличие на правилните, компетентни и образовани хора с нужното желание за работа – свободата не е стресираща! Напротив, компаниите, които разгърнат целия си потенциал, няма да се чувстват по-зле, а по-добре.

В този контекст, според Световния Икономически Форум (СИФ), кибератаки, които лишават организации и домакинства от връзка с Интернет могат да бъдат пагубни. Най-мрачните прогнози публикувани на сайта им гласят, че при разгръщане на широкомащабни кибератаки по време на пандемията от Корона вирус е възможно да бъде засегната ключова инфраструктура, което да причини срив на глобалната мрежа в цели градове и допълнително да се възпрепятства работата на публични системи. Само през последните няколко дни сайтът за статистика на Coronovirus – Worldometers.info и Министерство на здравеопазването на САЩ са били многократно обект на кибератаки от типа на DDoS, някой от които са успели да нарушат правилната комуникация със сървърите им и макар и за кратко са нарушили правилното разпределение на информационния поток.

Освен заплахите за инфраструктурата от СИФ също обръщат особено внимание на страха и несигурността в сегашната ситуация – предпоставка за развитие на атаки от типа на социалното инженерство, като phishing, чрез които хакерите целят да „изкушат“ непредпазливите потребители и да откраднат техни пароли и лични данни, и в последствие да генерират финансови печалби. Затова прецизирането на навиците докато сме в Интернет във време на криза е от изключително значение. Внимавайте какви писма отваряте и върху какви връзки кликвате. Компаниите от своя страна следва да информират служителите за наличие на такива предпоставки и допълнително да обърнат внимание на киберсигурността си.

В тази връзка следва да се отбележи, че само фалиралите и закрити компании не се променят. В условията на криза, правилният подход никога не е измислен. Тепърва компаниите ще осъзнават как преструктурирането на бизнес процесите им и въвеждането на „работа от разстояние“ ще подобри организацията им. В много скоро бъдеще ще се осъзнае и необходимостта за защита не само на вътрешната дигитална инфраструктура в организацията, а и на домашните офиси на служителите.

Използването на криптирани връзки и VPN създават наглед някаква сигурност, но реално те защитават комуникацията основно от подслушване (sniffing, scanning) на Интернет трафика и сами по себе си не могат да спрат разпространението на зловреден софтуер. Напротив! Дигиталните вируси се предават подобно на реалните такива. Необходимо е не само да спазваме дистанция (избягваме връзки през торент тракери и непознати източници), а и да мием по-често ръцете си (сканираме компютърната система за вируси), да приемаме повече витамини (инсталираме софтуер за DNS филтрация и да засилваме Firewall политиките на дигиталните устройства) и да се грижим за имунитета си (ъпдейтваме редовно операционната система).  Затова освен криптираната връзка е необходим и здрав имунитет и хигиена на всички дигитални устройства в мрежата.

В противен случай, използването на VPN е възможно да създаде проблеми, тъй като по криптираният тунел може да се движат и зловредни пакети от данни, които веднъж проникнали във вътрешната мрежа на организацията да заразят и останалите. Неразбирането на материята поставя под изпитание всички ни, особено сега, когато ни се налага да работим онлайн. Освен за собствените ни компютри, всеки от нас, трябва да бъде солидарен и отговорен към останалите колеги, част от корпоративна мрежа и техните устройства – подобно на вируса в реалния свят, всеки домашен компютър в служебния VPN следва да „мие ръцете си редовно“, да приема повече „витамини“ и да се грижи за „имунитета“ си. Организациите, които са осъзнали това ще успеят да защитят системите си при дистанционна работа на техните служители и ще могат по-добре и по-спокойно да преструктурират бизнес процесите си.