Skip links

Италия е атакувана от хакери. Една от фишинг кампаниите, започна едновременно с разпространението на епидемията Covid-19

„Хакерите се прицелват в Италия, възползвайки се от продължаващата тревога, породена от епидемията от коронавирус“. Това алармира експертът по киберсигурност Орен Елимелех, консултант на израелското правителство, според когото настоящата глобална здравна криза „направи потребителите по-малко бдителни и повиши риска от фишинг атаки, включително благодарение на вроденото любопитство на хората, в този случай тласнато до крайност от постоянната необходимост да се осведомяват за ситуацията“.

С увеличаването на броя на потвърдените случаи на заразени с коронавирус в Италия се засилва и дейността на хакерите, които имат за цел да получат лични данни от изплашени граждани чрез фалшиви имейли. Става дума за „една от най-големите фишинг кампании досега, която започна в началото на февруари едновременно с разпространението на добилата печална слава епидемия от Covid-19 в различни страни“.

Много италиански граждани са получили имейл съобщения от привидно авторитетни източници като Световната здравна организация или Американския център за контрол на заболяванията, известен като CDC, съдържащи „нова и сензационна информация“ за разпространението на епидемията в близките градове, с изискване за предоставяне на много лична информация под предлог да се осигури достъп до съдържанието и създаване на регистрация в злонамерени сайтове, имитиращи тези на престижните здравни организации. Съобщава се и за някои фишинг имейли, съдържащи връзки към усъвършенстван вариант на софтуер за изнудване (ransomware), който при неволно изтегляне и стартиране криптира съдържанието на целия компютър, изисквайки „откуп“ за освобождаване на данните.

Тези опити за фишинг се разпространяват под различни форми, опитвайки се не само да откраднат данни от потребителите, но където е възможно и да стигнат директно до данните за кредитната карта, или да заразят компютрите със злонамерен софтуер.

Благодарение на вълната от безпокойство, породена от епидемията на Коронавирус, на хакерите не се налага толкова често да диференцират фишинг имейлите въз основа на съдържание или графична форма, защото на практика всеки, независимо от възраст, пол или социална класа, е заинтересуван от всяка информация за ситуацията и това го кара да кликне върху предложената връзка. След като хакерите получат достъп до даден имейл или компютър, те просто трябва да изтеглят ценните данни, които целят да откраднат.

Орен Елимелех отбелязва, че броят и успехът на тези атаки ще се увеличава заедно с разпространението на епидемията, не само в Италия, а и в Европа. Орен и неговият екип препоръчват да обръщате същото внимание на превенцията на интернет вируси и кибер заплахи, както на вируси и заболявания от физическия свят: ако поддържането на висока хигиена и предприемането на необходимите предпазни мерки намалява риска от среща с коронавируса, същото лечение и профилактика в управлението на информационните системи и дигиталната информация може да ви предпази от тези атаки.

Ето списъка с най-добрите предпазни мерки, които експертът по сигурност на информационните технологии Орен Елимелех препоръчва да се приложат за повишаване на онлайн сигурността:

  1. поддържане на секретността на информация и ограничаване на разпространението и;
  2. бъдете много внимателни при използването на социалните мрежи и винаги бъдете наясно с това, което публикувате в тях;
  3. сърфирайте в интернет анонимно;
  4. обърнете внимание на това, което изтегляте.
  5. избирайте сложни пароли и ги сменяйте за всеки нов сайт или услуга;
  6. пазарувайте онлайн само от надеждни и сигурни сайтове;
  7. внимателно избирайте хората, на които да доверявате информация онлайн;
  8. винаги инсталирайте всички системни актуализации, достъпни както за вашите мобилни устройства, така и за компютрите, актуализирайте също така и софтуера, с който работите (офис, акробат).
  9. поддържайте актуализирана вашата антивирус програма;
  10. активирайте настройките за защита на поверителността от вашия браузър и свързаните с него разширения за сигурност в мрежата.

В отговор на заплахите от подобни атаки в България, един от членовете на Съюза за стопанска инициатива – ЗК „Лев Инс АД“ разработи специализиран застрахователен продукт – „Безопасен Интернет“, който чрез софтуер за филтиране на Интернет трафика осигурява защита срещу най-разпространените заплахи в Интернет. Повече за продукта, можете да разгледате тук