Skip links

Дончев призова банките да дават кредити за бизнеса с минимална гаранция

Абсолютен приоритет при кризата с коронавируса е здравната система. Отделени са 40 млн. лева за купуване на защитни облекла и оборудване. Другото спешно е увеличаване на капацитета на услугата „Социален патронаж“. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев. По думите на вицепремиера, сегашните мерки, за които премиерът Бойко Борисов говори вчера (24 март), са за моментната ситуация. Според Дончев, това е достатъчно: Да не си изядем храната за двуседмичен преход в планината за два дни. Дончев обясни пред Нова телевизия, че идеята на капитализирането на Българската банка за развитие (ББР) е да се даде сигнал на търговските банки да са гъвкави – да предоговарят срокове за плащания по кредит. По думите му, банките следва да отпускат кредити „с минимална гаранция“ – за да се изкарат 1-2-3 месеца на най-голяма криза.

Който вече е платил корпоративен данък, няма да си го получи обратно, добави Дончев. Припомняме, че до 30 юни е срокът за плащане на този вид данък, съгласно кризисните мерки. А на въпрос дали може да се намали малко ДДС, отговорът беше: „Хайде да не разглабяме държавата на десетия ден от кризата“. Той все пак не изключи съвсем такова нещо – в неясно бъдеще. Откъде знае бизнесът колко компании ще могат да се ползват от държавната помощ от 60% за заплатите на служителите им, като критериите още не са разписани, даде нова гледна точка за недоволството от готвените мерки. Какво се очертава като конкретика, научете ТУК! „Фабрика много трудно се пуска, ако бъде спряна”, съгласи се Дончев.

Държавата ще издържи колкото трябва. Може да се стигне до нов дълг, продължи Дончев. И видя днешното положение така: „Ако изключим, че хората не могат да ходят на ресторанти и кръчми, ефектът е като по Коледа“. Вицепремиерът обаче видя и положителни неща – обществото се обединявало, почваме да ценим професии и като тези на полицаите.