Skip links

Бойко Борисов: Затваряме границите на Европейския съюз за трети страни Прибираме всичките си сънародници още днес, посочи премиерът

Взе се решение за ограничаване и спиране на границите на Европейския съюз с държави от трети страни. Ще останат мерките за тировете, които пренасят стоки, товари, храни, медикаменти. За България това е много важно. Нашите граничари ще имат тежка задача, защото граничим със Сърбия, Северна Македония, Турция, посочи премиерът Бойко Борисов минути след консултативно заседание на Европейския съвет във връзка със заболяването COVID-19.

Очаква се до дни решението да бъде официализирано.

Разпоредил съм незабавно, още сега, всички наши граждани, които са спрени неправомерно по границите с Полша, Хърватска и в още редица страни, да бъдат пуснати да се приберат, посочи Борисов.

Той подчерта, че гражданите ще се приберат, но при пристигането си трябва да се подложат на незабавна 14-дневна карантина.

„Тези хора незабавно трябва да се приберат вкъщи, колкото и да им е мило и скъпо да видят близките си. В следвщите 14 дни не трябва да ги виждат, ако ги обичат“, посочи Борисов.

Той припомни, че има и строги мерки за неизпълнение, заложени в Закона за мерките по време на извънредното положение, който утре ще бъде гласуван и вероятно приет.

Борисов раздели връщащите се на две групи. Едните били навън, защото такава им е работата, а другата група той определи като „авантюристи“, които тръгнали на туризъм , въпреки предупрежденията за надвисналата заплаха.

„Правим всичко възможно да ги приберем, но това не значи бъдем няма да бъдем изключително строги“, посочи Борисов и бе категоричен: „Единственото доказано лекарство до момента е асоциализацията“.