Skip links

140 000 сайта с информация за Ковид-19, 95% от тях са подвеждащи Преобладават фишинг атаките с новия щам, каза експертът по киберсигурност Спас Иванов

Новата пандемия от Ковид-19 обхвана целия свят, а с него и измамите в интернет. Както всяко значимо събитие, което се случва покрай нас, киберпрестъпниците използват ситуацията за лична облага. Експерт по киберсигурност предупреждава, че тепърва предстоят измами в интернет пространството и трябва да бъдем внимателни.

Но какви са модерните заплахи?

„Не са по-различни от което и да е друго време досега. Преобладават фишинг атаките с Ковид-19, както и множество фалшиви карти на разпространение на коронавирус. Те ви призовават да ги инсталирате на телефона и компютъра си, следва изтичане на лични данни, правене на снимки през камерите, определяне на местоположението, крадене на контакти, а в много редки случаи и кражба на банкови сметки“, каза експертът по киберсигурност Спас Иванов в предаването „Денят ON AIR“.

Той посочи, че хората в момента на изолация биха дали всичко, което им поискаш, за да се чувстват по-защитени.

„Наблюдава се интересна тенденция. Големи технологични компании, между които Apple и Microsoft, направиха проучване и се оказа, че в последния един месец има цели 140 000 нови сайта, които съдържат в името си Ковид-19, вирус или корона„, каза още експертът.

Спас Иванов допълни, че едва 5% от тях са с цел информация, а всички останали са направени с цел подвеждане и кражба на данни.

„Хората трябва да проверят източника. Всякакви призиви, идващи по имейла или социалните мрежи, не са официални канали за комуникация на властите“, категоричен е той.

Експертът също така призова хората, които имат възможност, да си вземат хубав домашен рутер, който да е произведен в последната една година или 18 месеца най-късно. 

„Искам да кажа на родителите да бъдат изключително внимателни, тъй като платформите, с които се използва дистанционното обучение, много често са инсталирани върху личните домашни компютри. И какво правят киберпрестъпниците? Те използват тези платформи, за да разпространяват съдържание, което децата не трябва да виждат„, предупреди Спас Иванов.