Skip links

2020 година е ключова за земеделския отрасъл в Европейския съюз

2020 година е ключова за земеделския отрасъл, не само в България, а в целия Европейски съюз /ЕС/, защото ще бъде определен бюджета на новата Обща селскостопанска политика /ОСП/. Това каза в Пловдив земеделският министър Десислава Танева, която откри Мегафорум за агробизнес, вино, храни и технологии.
„Това, което посеем тази година ще берем плодове през целия следващ програмен период 2021-2027 г. Това е най-важната година за българското земеделие за следващите шест години“. До края на годината трябва да бъде готов и представен Националният стратегически план на България, за новия програмен период, който ще имплементира в себе си всички мерки за подкрепа на всички видове земеделски производства, като основен акцент в него ще бъдат зелените практики. Министър Танева призова земеделската и научната общност за задълбоченост в намирането на най-приложимите, адаптирани към нашите условия земеделски практики, щадящи околната среда, запазвайки многообразието на почвата и околната реда чиста.
Аграрният сектор в страната има добър инвестиционен интерес и се развива възходящо, заяви още Танева. По думите й инвестициите в аграрния отрасъл са 8 процента от инвестициите в цялата икономика на страната. 7,7 млрд. лева са инвестициите 2014-2019 или средно годишно 1,3 или 1, 9 млрд. лева. Аграрният отрасъл дава 3,5 и 3,8 процента от брутната добавена стойност.
Земеделският министър каза пред журналисти, че по примера на Унгария ще бъде създаден доброволен взаимоспомагателен компенсационен фонд за противоградна защита. Той ще бъде акредитиран към Разплащателна агенция и ще започне да работи догодина. По този начин ще можем да ползваме европейски средства по мярка „Управление на риска“. Към момента по тази мярка няма бенефициенти и няма усвоени пари, посочи Танева. И добави, че България губи 35 млн. евро по мярката за превенция на риска. По думите й през следващия програмен период тези средства ще бъдат два пъти повече. За сравнение министър Десислава Танева каза, че нотифицираната държавна помощ е едва 4 млн. лева. По думите й „Добрата новина“, е че Изпълнителна агенция по градушките има изградена национална противоградова защита. Остава само да бъде въведен в експлоатация радара в Шумен, който ще осигури там противоградова защита по самолетен способ, и това трябва да се финансира споделено между държавата и земеделците.