Skip links

Съюзът за стопанска инициатива взе участие в проведеното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество на 22 декември в сградата на Министерски съвет

На 22 декември 2022 г., четвъртък, от 15.00 ч., в сградата на Министерския съвет се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, в което ССИ участваше.

Социалният министър предложи 780 лева минимална работна заплата. Социалното министерство, работодатели и синдикати не стигнаха до единно съгласие за минималната заплата. Това стана ясно по време на брифинг след Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„В рамките на обсъжданията бяха изказани различни съображения, които разкриват че НСТС не постигна консенсус по проекта на постановление“, каза социалният министър Лазар Лазаров.

Проектът на постановлението е МРЗ за 2023 г. да бъде 770 лв. След дискусиите обаче от социалното министерство заявиха, че са склонни да ревизират тази сума и МРЗ да се вдигне на 780 лв. от 1 януари 2023 г., което е 50% от средната работна заплата.

„Още в първите дни на януари ще създадем работна група, която да започне работа по транспонирането на директивата и отчитането на всички нормативни актове, които ще бъдат изменени“, посочи Лазаров.

С определянето на МРЗ, което ще социалният министър ще предложи на МС се постига увеличение на МРЗ с 9,9 на сто спрямо настоящия ѝ размер. Това е 20-процентно увеличение на годишна база, „което изцяло изчиства и компенсира натрупаната до момента инфлация“, допълни социалният министър.