Skip links

Гешев поиска още по-радикални мерки от държавата за справяне с епидемията

лавният прокурор Иван Гешев призова за още по-радикални мерки за справяне с епидемията от коронавируса. „В последните дни чувам да се говори много за икономика, Но тя се възстановява. Не така стоят нещата с човешкия живот. Той е най-важната цел и затова, не като главен прокурор, а като обикновен гражданин очаквам правителството и парламента да задействат още по-радикални мерки“, каза той на съвемстен брифинг с Националния кризисен щаб и МВР след обща среща. На нея са били набелязани няколко групи мерки за противодействие на престъпни дейности и намерения. 

Едната от тях е свързана с опитите за спекула със стоки и услуги. От днес започват масирани проверки в цялата страна за наличие на спекула в цените на стоките от първа необходимост, включително лекарства, субстанции, санитарни материали,  обяви Гешев. 

„Вие сами сте свидетели каква спекула се вихри по отношение на маските и дезинфектантите. Всичко изисква вниманието на прокуратурата – само тя може да вземе отношение“, подкрепи думите му и шефът на Кризисния щаб ген. Мутафчийски. 

Втората група мерки са за противодействие на престъпността от всякакъв характер, още повече че дори и в условията на карантина тя не спира, а продължава да крои планове как да се възползва, поясни главният прокурор. В тази връзка от МВР разпространиха три ключови съвета за самозащита срещу различни опити за измами и кражби:

1. Не купувайте лекарства от интернет

2. Плащайте с карти винаги при всяка възможност

3. Търсете помощ и съдействие на тел. 112 при съмнения за опити за измама 

Третата група мерки е свързана със спазването на налагането на карантина. Броят на хората, поставени под принудителна изолация се увеличава с всеки изминал ден и по последни данни вече е над 400. Проследяването на тези групи за евентуално отклоняване и нарушаване на карантината става все по-трудно и затова в изпълнението на тази задача е привлечен солиден ресурс от МВР.

„Изпълняваме всички задачи, които са ни поставили. Но, нека е ясно – не абдикираме от другата си дейност“, декларира главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Той призова хората да бъдат внимателни и да се пазят от фалшиви сигнали. Увери и че МВР работи по всеки един подаден сигнал, независимо дали на обявените телефони за съдействие, от медиите или през социалните мрежи.  

Припомняме, че в момента имат право да работят само хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите и банките. Ресторантите и заведенията за бързо хранене ще могат да предоставят само храна по домовете. В моловете могат да работят само банкови и застрахователни офиси, както и хранителни вериги.