Skip links

ЯСЕН ТАНЕВ, EЦИХ “ТРАКИЯ”: НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА Е СПОКОЕН, ЧЕ НЯМА ДА СТАНЕ ЖЕРТВА НА КИБЕРАТАКА

“Хакерските атаки са постоянно в цифровия свят. Те не спират, не подбират и с увеличаването на устройствата, които се намират в цифровия свят и това, че все още не сме свикнали да се пазим, повече устройства стават заразени”. Това каза в ефира на bTV Radio Ясен Танев – от Европейския цифров информационен хъб “Тракия”, чийто координатор е ССИ и преподавател в пловдивския университет и УниБИТ. 

“Тези устройства, които заразяват се управляват от хакерски групи и стават част от мрежи от кибер роботи и съответно още повече устройства атакуват останалата част от света. За съжаление виждаме едно експоненциално нарастване, от което никой не може да бъде спокоен, че няма да попадне под обстрела и обхвата му”, допълни той.    

“Европейския цифров информационен хъб “Тракия“ се роди, за да предадем знанията ни, които са свързани с технологията, но и знанията, които са свързани с хората и рисковете, пред които те са поставени да бъдат компенсирани като дадем възможност на бизнеса и на публичната администрация да преодолеят онази спирачка, която е свързана с финансирането на киберсигурността”, коментира Ясен Танев. 

“Това, което правим в Хъба е, че ние ще предоставяме безвъзмездни услуги на малък и среден бизнес и на публична администрация. Тези услуги ще имат за цел да повишим компетентността с разбиране, така че да създадем кибер герой във всяка една организация – да знаят, да разбират, да помагат и да бъдат точка за контакт. Това са нашите базови обучения по киберсигурност”, добави още Танев. 

Повече за дейността и услугите, които предоставя ЕЦИХ “Тракия” може да чуете ТУК.

Снимка: БТВ