Skip links

Съюзът за стопанска инициатива се срещна с бизнеса и представители на местната и националната власт в община Пловдив

Целта на събитието беше да бъде представена дейността на сдружението, както и възможностите, които организацията дава за съдействие на местния бизнес.

Присъстваха представители на близо 100 фирми от Пловдив и региона – от малки и микро, до големи индустриални компании. Местната власт пък беше представена от заместник-кмета на Пловдив Тодор Чонов. Участие в срещата взе и депутатът на „Български възход“ Лилия Недева, избрана от Пловдив. Сред останалите присъстващи лектори и експерти бяха ръководителят на катедра „Политически науки и национална сигурност“ в Пловдивския университет доц. д-р Алексей Петров, както и експертът по киберсигурност Явор Колев.

Председателят на Управителния съвет на ССИ Васка Бакларова, увери пловдивския бизнес, че съюзът ще продължи и за напред да бъде активна страна по всички важни за родните предприемачи теми. Съюзът за стапанска инициатива обединява представители на всички сектори и фирми с различен профил. В момента членовете са близо 11 хиляди, а част от ССИ са още 66 браншови организации, както и 103 общински. Членовете на съюза осигуряват общо над 120 хиляди работни места в страната.

На форума бяха засегнати няколко основни теми. На първо място – възможностите за защита на интересите на членовете на ССИ в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Друга важна за местния бизнес тема беше свързана със съдействието, което съюзът може да окаже при работа с финансови инструменти – както национални, така и европейски.

Друг фокус на ССИ е насочен към така наречения „зелен преход“ и възможностите, от които родният бизнес ще може да се възползва. Сериозен акцент по време на срещата беше поставен върху дигиталната трансформация и киберсигурността, където в дискусията участва един от най-изявените родни експерти в тази област – Явор Колев.

Ключово в срещата беше представянето на първия цифров информационен хъб „Тракия“ в Пловдив, което създава перспективи градът да се превърне в дигитална столица на България. Проектът е под ръководството на ССИ с участието на Община Пловдив, Пловдивски Университет Паисий Хилендарски, БАН, и Асоциацията по Киберсигурност. ЦИХ Тракия е част от Европейската мрежа за цифрово и икономическо сътрудничество.

Съюзът за стопанска инициатива започва нова инициатива, с цел да стимулира членовете си да работят помежду си, като си предоставят преференциални условия, за да създадат една силна бизнес общност. Първата компания, която представи специалните си условия за членовете на съюза бе ЗК „Лев Инс“ АД. Очаква се на следващите срещи и други от членовете на съюза да представят специални преференциални условия, само за членовете на сдружението.  

Срещата на ССИ премина под надслова „Заедно можем повече“, който съвпада и с основната цел на организацията – да обедини частния бизнес в страната и да подпомага дейността и успешното му развитие.

Следващите подобни събития, които ССИ ще организира ще се проведат на:
16.11.22 г. в Стара Загора,
17.11.22 г. в Ямбол, Сливен и Бургас,
23.11.22 г. във Велико Търново,
30.11.22 г. в Русе,
07.12.22 г. във Варна
15.12.22 г. в Плевен