Skip links

СЪВЕТНИКЪТ НА БАРАК ОБАМА – ДАН ШОМОН ПРИСТИГНА У НАС ПО ПОКАНА НА СЪЮЗА ЗА СТОПАНСКА ИНИЦИАТИВА

Политическият и бизнес консултант Дан Шомон, пристигна у нас по покана на Съюза за стопанска инициатива. Той е определян като човека, без когото Барак Обама нямаше да стане президент. Експертът работи денонощно за един от най-успешните лидери на САЩ цели девет години, като е ръководил политическите му кампании както за сенатор, така и за президент. В момента Дан Шомон е в тясно сътрудничество с администрацията на президента Джо Байдън.

Освен експерт, познаващ тънкостите в сферата на политиката, Дан Шомон е и бизнес експерт, консултант на редица световни компании. Сред клиентите му са гиганти като Pfizer, Motorola, Adobe, а също и редица медии в Източна Европа.

Веднага след пристигането си у нас Дон Шомон се срещна с експерти и партньори на Съюза за стопанска инициатива, с които обсъдиха възможностите за насърчаване на двустранните българо-американски търговски инициативи и партньорства.

“Работата със Съюза за стопанска инициатива е изключително ползотворна. Целта ни от една страна е да привлечем в България повече инвеститори от Съединените щати, а от друга да помогнем на български компании да намерят пазар както в САЩ, така и в Европа“, коментира Дан Шомон.

„Подобни партньорства са изключително ценни за нас. Като национално представителна работодателска организация, защитаваща интересите на микро, малкия и среден бизнес в станата ни, за нас е приоритет да предоставяме на нашите членове възможности да развият бизнеса си извън пределите на България. Сега е отличен момент българският бизнес да заеме нови позиции на глобалната търговска карта и да се утвърждаваме като развойна и продуктова дестинация”, категоричен беше Владимир Данаилов член на УС на ССИ.

Дан Шомон и представители на Съюза обсъдиха и темата за начините на защита на българския бизнес от корупционни схеми, реализирани често с участието на държавата в лицето на нейни служители. Бяха откроени и произтичащите негативни последици за частния сектор от факта, че в България липсва цялостен антикорупционен закон. Специално внимание беше отделено и бяха обсъдени предстоящи инициативи на ССИ, които имат за цел оказване на съдействие на почтените български работодатели.

В рамките на срещата беше поставен акцент и върху потенциала за развитие на българските компании в сферите на киберсигурността и иновативните технологии. На преден план беше изведена необходимостта от реализирането на публично-частни партньорства, посредством които държавата ни да повиши нивото си на киберсигурност и кибер устойчивост на всички нива и да намали голямата разлика в темповете на развитие в тази област между публичния и частния сектор.

Това не е първото посещение на Дан Шомон у нас по покана на Съюза за стопанска инициатива. Като този път визитата му в България ще продължи няколко дни.