Skip links

ССИ: Спешни мерки в подкрепа на бизнеса или сериозни фалити

Няма сектор от обществения живот, който да не е засегнат и подложен на ценовия натиск на електроенергията, заяви главният секретар на Съюза за стопанска инициатива.

Държавата трябва да вземе спешни мерки в подкрепа на бизнеса във връзка с цените на електрическата енергия и очакваното затягане на ковид мерките, иначе ни очакват сериозни фалити. Това каза главният секретар на Съюза за стопанска инициатива Мария Петрова на пресконференцията на национално представителни работодателски и синдикални организации. На нея работодателите дадоха ясна позиция срещу драстичното повишение на цената на тока за небитовите потребители и подробности за общонационалния протест, който ще се проведе на 19 октомври (вторник) в София.

Мария Петрова

Над 600 хиляди небитови абоната са подложени на ценови шок – не са само големите и средните промишлените предприятия, а и малкия бизнес. Това са и болници, училища, детски ясли и градини, ВиК дружества, театри, музеи и други културни институции, държавни и общински ведомства и предприятия и други потребители.

Голяма част от предприятия в България са малки или средни и работят като аутсоурс предприятия. Това ги обвързва и с отнапраед договорени цени. При тях шокът е най-голям. Те преминаха от един регулиран пазар на свободен пазар на електроенергия и докато се научат как да действат и как да подходят, бяха подложени на този ценови шок, коментират още от ССИ.

Позицията на работодателските организации, сред които и Съюзът за стопанска инициатива е, че сегашните равнища на цените на електроенергията за небитовите потребители са непосилни за повечето предприятия. Те са три пъти по-високи от прогнозните на КЕВР и четири пъти по-високи от миналогодишните. 

Съюзът за стопанска инициатива настоява за компенсация за всеки небитов потребител на електроенергия, с което цената на електроенергията за индустрията поне да се доближи до тази на регулирания пазар. Работодателите изискват помощта да бъде незабавна, адекватна и справедлива.