Skip links

ССИ РАЗШИРЯВА СЪТРУДНИЧЕСТВОТО СИ С УКРАИНСКИ РАБОТОДАТЕЛСКИ ОРГАНИЗАЦИИ

         Днес членът на Управителния съвет на Съюза за стопанска инициатива /ССИ/ проф. Красимира Станева разговаря с г-жа Ирина Козик – първи секретар в Посолството на Украйна в България.

         Срещата се проведе по инициатива на украинската страна и беше посветена на задълбочаващото се сътрудничество между ССИ и украински работодателски организации в областта на образованието, киберсигурността, развитието на малките и средни предприятия.

         Проф. Станева представи възможности за обучение на украински студенти в България и по-специално в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ по програмата „Международна сигурност и геополитика“. Тя предложи съдействие за създаване на нови съвместни учебни планове, които да отговорят на конкретните нужди на украинското висше образование, с цел признаване на дипломите на висшите училища в страните на ЕС.

         По време на разговорите беше представена и дейността на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“ – най-големият дигитален партньорски проект на ЕК, финансиран по Програма „Цифрова Европа“ на Европейската комисия и по Национална програма „Научни изследвания, иновации и цифровизация за интелигентна трансформация“, по които ССИ е координатор.  В Хъб „Тракия“ могат да се обучават деца, IT специалисти и украински студенти.

         И още: Инициативата „Спаси детето“ беше високо оценена от украинските домакини и те изразиха желание тя да се организира и онлайн, за да достига до повече семейства.

         Първият секретар в Посолството на Украйна в България г-жа Ирина Козик изрази готовност за сътрудничество в областта на малките и средните предприятия, в рамките на работодателските организации и изпълнителната власт. Тя заяви, че такова сътрудничество е от ключово значение в тежък момент като този, който страната й преживява, както и че именно сега се разбира кои са истинските партньори на Украйна.