Skip links

ССИ представи на министъра на труда инициативата си за “гореща линия” за наемането на бежанци от Украйна на работа в България

Ръководството на ССИ инициира среща с миистъра на труда и социалната политика Георги Гьоков и директора на  Агенция по заетостта Смилен Вълов във връзка с предоставената от ССИ “гореща линия” за реализация на трудовия пазар на бежанци от Украйна и възможностите за взаимодействие с държавните институции.  Председателят на ССИ Васка Бакларова , заместникът й Светлин Илиев и главният секретар Мария Петрова представиха визията си за спешни мерки, които трябва да бъдат предприети за интегрирането на пазара на труда  българите и бежанците, които пристигат от Украйна. 

Като първи етап от реализацията на инициативата, Кризисният щаб, сформиран от ССИ ще се взаимодейства с мобилните екипи, изпратени от Агенция по заетостта към местата, където са временно настанени пристигащите от Украйна.

Кризисният щаб на ССИ бе сформиран още в първите часове на конфликта в Украйна. Тогава, в свое писмо до държавните институции, бе обявена “гореща линия” за пристигащите български граждани и бежанци.

Към “горещата линия” ССИ интегрира платформа, предоставена от ОМНИ Хюмън Девелопмънт, трансформирана за целите на инициативата. В платформата могат да се регистрират всички фирми, членове на Съюза, които са близо 11 хиляди и искат да разкрият нови работни места за пристигащите от Украйна, а бежанците, които искат да намерят реализация на трудовия пазар в България имат възможност да регистрират свой професионален профил.

Представителите на УС на ССИ Светлин Илиев и Пламен Бобоков участваха и в срещата на работодателите с вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, на която заявиха пълната готовност на ССИ и членовете на организацията за взаимодействие с правителството по темите, свързани с реализацията на трудовия пазар на бежанците от Украйна.

Главният акцент на проведените срещи бе върху важността и способността на държавата, организациите  и бизнеса да си взаимодействат с кризисни ситуации, за да се гарантират бързи и адекватни действия, мерки и реакции на случващото си.

Със своите над 10 500 предприятия, близо 70 браншови организации и повече от сто общински организации ССИ е надежден и сигурен партньор на държавните институции за реализирането на националните цели и политики свързани с бизнеса и работодателите и пазара на труда.