Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

ССИ представи на министъра на труда инициативата си за “гореща линия” за наемането на бежанци от Украйна на работа в България

Ръководството на ССИ инициира среща с миистъра на труда и социалната политика Георги Гьоков и директора на  Агенция по заетостта Смилен Вълов във връзка с предоставената от ССИ “гореща линия” за реализация на трудовия пазар на бежанци от Украйна и възможностите за взаимодействие с държавните институции.  Председателят на ССИ Васка Бакларова , заместникът й Светлин Илиев и главният секретар Мария Петрова представиха визията си за спешни мерки, които трябва да бъдат предприети за интегрирането на пазара на труда  българите и бежанците, които пристигат от Украйна. 

Като първи етап от реализацията на инициативата, Кризисният щаб, сформиран от ССИ ще се взаимодейства с мобилните екипи, изпратени от Агенция по заетостта към местата, където са временно настанени пристигащите от Украйна.

Кризисният щаб на ССИ бе сформиран още в първите часове на конфликта в Украйна. Тогава, в свое писмо до държавните институции, бе обявена “гореща линия” за пристигащите български граждани и бежанци.

Към “горещата линия” ССИ интегрира платформа, предоставена от ОМНИ Хюмън Девелопмънт, трансформирана за целите на инициативата. В платформата могат да се регистрират всички фирми, членове на Съюза, които са близо 11 хиляди и искат да разкрият нови работни места за пристигащите от Украйна, а бежанците, които искат да намерят реализация на трудовия пазар в България имат възможност да регистрират свой професионален профил.

Представителите на УС на ССИ Светлин Илиев и Пламен Бобоков участваха и в срещата на работодателите с вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, на която заявиха пълната готовност на ССИ и членовете на организацията за взаимодействие с правителството по темите, свързани с реализацията на трудовия пазар на бежанците от Украйна.

Главният акцент на проведените срещи бе върху важността и способността на държавата, организациите  и бизнеса да си взаимодействат с кризисни ситуации, за да се гарантират бързи и адекватни действия, мерки и реакции на случващото си.

Със своите над 10 500 предприятия, близо 70 браншови организации и повече от сто общински организации ССИ е надежден и сигурен партньор на държавните институции за реализирането на националните цели и политики свързани с бизнеса и работодателите и пазара на труда.