Skip links

ССИ ПОДКРЕПИ БЮДЖЕТА ЗА 2023, НО С КОНКРЕТНИ ПРЕПОРЪКИ

„Две години, поради политическата турболентност у нас, България се движи по инерция. В тези две години всички усещаме и като общество, и като икономика, и като бизнес пропуснати ползи и време. В момента трябва много целеустремено, да работим заедно, за да се опитаме да наваксаме каквото можем“, отбеляза за БНР Владимир Данаилов, член на УС на ССИ и икономически експерт.

Той посочи, че от ССИ подкрепят бюджета, но очакват Министерство на финансите и правителството да поканят работодателските организации и да се започне работа по параметрите на Бюджет 2024. Това е необходимо, защото през последните години решенията, които се взимаха не бяха с дългосрочна визия.

„Да не забравяме добрата визия за добра икономика – в добри години бюджетът трябва да бъде на излишък, а в лоши икономически години може би с малък дефицит. Така, че по-скоро това трябва да ни е посоката на мислене и работа, а не постоянно да забиваме репера на един постоянен дефицит от 3%“, каза той и добави, че винаги трябва да се мисли къде се инвестира.

Данаилов прогнозира оскъпяване на финансовия ресурс, което се наблюдава в САЩ и Западна Европа, което неминуемо ще дойде и при нас. По отношение на данъците той отбеляза, че данъчната рамка не е пипана.

„Много важно е, бизнесът да има предвидимост. Чуждестранните партньори и инвеститори в България да имат предвидимост така, че да се знаят какви ще бъдат правилата на играта. И в никакъв случай да не се стига до ситуации, където на някое правителство ще му потрябват някакви пари и то ще реши да направи „Данък печалба“. Това са много опасни неща и в една много конкурентна и трудна икономическа европейска и глобална ситуация това не работи за нас“.

„Инфлацията е един много сериозен въпрос. Дори смятам, че покрай инфлацията България само за последните 24 месеца подскочи по отношение на разходите за производство с такова ниво, което ние трябваше да извървим за 5-6 години постепенно“, коментира той.

Цялото интервю на Владимир Данаилов за БНР може да чуете ТУК