Skip links

ССИ, АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ поискаха по-големи компенсации за бизнеса за скъпия ток и спешна среща с премиера Кирил Петков

Компенсациите за бизнеса заради скъпия ток да продължат и след март, като размерът им се увеличи, така че да покрива в по-голяма степен нарасналите разходи от ценовия скок и за спешна среща с премиера и ресорните министри за договаряне на нови мерки в енергетиката. Върху това акцентираха в обща позиция, отправена към правителството и медиите  ССИ и останалите четири национално представените работодателски организации.

„През последните няколко дни кризата става все по-драматична и заплашва българските предприятия със спиране на работа, загуба на работни места, сериозен ръст на цените, вместо на доходите, и масово обедняване“, предупредиха организациите на работодателите.

Те обявиха действащите мерки, предприети в края на м.г. от правителството, като недостатъчни.

В тази кризисна ситуация трябва в спешен порядък да се предприемат мерки – да отпадне таванът за компенсиране и срокът за изплащане на компенсациите да бъде удължен до окончателното нормализиране на цените на електроенергията, настояха работодателите.

Бизнесът алармира, че кризата с цената на тока за небитовите потребители ескалира драматично след започване на военния конфликт в Украйна. Българските предприятия са заплашени със спиране на работа, а с това и много работници може да загубят работните си места.

Работодателските организации за пореден път посочиха, че парите за компенсации на бизнеса са налични в самата енергийна система. Само за март АЕЦ „Козлодуй“ са генерирали непланирана печалба от над 950 млн.лв. – повече от необходимия ресурс между 720-790 млн. лв. за компенсиране на всички потребители на електроенергия на свободния пазар без да има таван, сочат анализите на експертите.