Skip links

Световен експерт ще обучава членовете на ССИ по киберсигурност

Израелският специалист Габи Сибони, един от най-авторитетните световни кибер експерти, пристигна в България, по покана на Съюза за стопанска инициатива.

Полковник Габи Сибони е старши научен сътрудник и директор на програмите по военнo-стратегически въпроси по киберсигурност в Института за изследване на националната сигурност в Израел. Преподавател в университета в Мадрид, с повече от двадесет години опит в израелския военен сектор и сектор за сигурност, полковник Сибони е и автор на обширни книги по различни теми, свързани със сигурността, включително борба с тероризма, разрешаване на конфликти и регионална сигурност. Стратег с богат опит в киберсигурността, специализиран както в стратегическата, така и в оперативната сфера, Сибони е известен като архитекта на израелската система за киберсигурност. Освен това е главен редактор в академично списание „Военни и стратегически въпроси“ в Института за изследване на националната сигурност. Габи Сибони е основен консултант на водещи европейски държави в сферата на киберсигурността.

Ръководството на ССИ покани Сибони в България с цел да подпомогне своите членове в борбата им с нарастващият брой кибер престъпления срещу бизнеса. В следващите дни, Габи Сибони ще изнесе обучителни лекции по киберсигурност на много български компании, членове на съюза.

Веднага след като пристигна в България, Сибони даде интервю за най-гледаното предаване в родния ефир „120 минути” със Светослав Иванов по БТВ. Експертът говори пред медията, след кибер атаката на 15.10.2022 година, към сайтовете на много български институции от руски хакери. Габи Сибони заяви, че криминалната група „Килнет“, която стои зад атаката, е дирижирана от руското правителство, за да се изпрати вид послание към България.

Цялото интервю гледайте тук!