Skip links

Светлин Илиев: 99% от икономиката е уязвима за кибератаки

Атаките срещу български информационни и новинарски сайтове са част от хибридната атака да се манипулира и дезинтегрира българското общество за агресията на Русия към Европа. В Украйна под атака са банкови институции, енергийни компании, спрян е достъпа до много комунални услуги, което всява допълнителен хаос в страната. Това заяви Светлин Илиев, председател на Българската асоциация по киберсигурност и член на Европейската организация за киберсигурност, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Светлин Илиев, председател на Българската асоциация по киберсигурност и член на Европейската организация за киберсигурност, „Бизнес старт“, 01.03.2022 г.

„Нито един субект от икономиката не е безопасност, особено на който ценният капитал е информацията и данните. Финансовите институции имат високи нива на киберсигурност, но малките и средни предприятия, които представляват 99% от икономиката, обикновено се характеризират с изключително ниски нива на киберсигурност. 99% от икономиката има потенциална възможност за компрометиране.“

Блокирането на 45 000 интернет адреса от ГДБОП е било превантивна мярка за защита на българските национални интереси, коментира Илиев. 

Българската асоциация по киберсигурност работи заедно с Европейската организация за киберсигурност, която съдейства най-вече с технологична помощ, експертиза и споделяне на информация за уязвимости.

Взимат се адекватни мерки заради „абсолютното нарастване“ на риска, като финансовият сектор е обикновено първият, който е атакуван, каза Илиев.

През последните дни е имало паднал портал на европейска банкова институция, но той е бил възстановен бързо. Подобни действия не предизвикват същия хаос в Европа, както в Украйна в момента, каза Илиев.

Засега не се наблюдават много атаки срещу големи портали за електронна търговия в Европа, повечето такива са насочени срещу портали, базирани в САЩ.

„Изключително важно е споделянето на информация между банки, застрахователи, други финансови субекти, като държавата и асоциация като нашата са катализатори на този процес. В света на киберсигурността доверието и споделянето е принцип и приоритет номер едно.“  

Целия коментар може да гледате във видеото.