Skip links

Светлин Илиев, изпълнителн заместник-председател на Съюза за стопанска инициатива, който представлява над 10 000 български компании и председател на Българската асоциация за киберсигурност, в интервю за News Hour на CNN

Как България се справя с енергийната и икономическа криза?

Светлин Илиев, представител на бизнеса: „Обсъждаме с правителството пакет от антиинфлационни мерки“

Светлин Илиев говори за мерките, които българските власти предприемат за намаляване на последиците от енергийната и икономическата кризи.

Как българското правителство се опитва да разреши тази енергийна криза?

Светлин Илиев: Съюза за стопанска инициатива, една от национално представените бизнес организации  в България работи директно с правителството, за да се опитаме да решим този проблем. За нас беше шок да видим, че въпреки на нашите европейски ценности и европейска подкрепа, доставките на газ бяха прекъснати от Газпром. Правителството, и това мога да кажа с голяма степен на увереност, полага големи усилия и има различни стратегии за справяне с кризата.  Този сценарий беше предвиден и управляващите имат изграден план. Работим в тясно сътрудничество и с регионални партньори в Румъния, Гърция и Хърватия и други европейски страни, за да се опитаме да разрешим този проблем.

Но имате ли решение досега? Виждам, че сте купили газ от Азербайджан и Съединените щати.

Светлин Илиев: Да, министър-председателят Петков проведе спешна среща с представители на САЩ. Нашите евро-атлантически партньори ни оказаха огромна подкрепа като бяха сключени договори за доставки на втечнен газ за м. юни. Работим и за разширяване на сътрудничеството с Азербайджан.

С Гърция работим и по интерконекторна връзка, която ще ни помогне да доставяме газ до България по различни маршрути, без да използваме руски газ. Стратегията в България сега е изцяло да се намали енергийната зависимост от  Русия.

Както казах, имаме трите варианта, азербайджанският вариант, Гърция и американският втечнен газ. Работим и върху решение за доставяне на втечнен газ и от Катар.

Тази криза ще повиши цените още повече. Как ще се справя населението и каква подкрепа ще даде правителството в това отношение?

Светлин Илиев: Имахме среща с правителството в понеделник и постигнахме споразумение за ограничаване на цените. Разликата в цената между цената на газа сега и цената на газа в бъдеще ще бъде компенсирана от правителството. Това е краткосрочния план. Работим по инициативи за зелена енергия в дългосрочен план. България вече се справя добре в областта на възобновяемата енергия. 30% от нашата енергия идва от възобновяеми източници.

Как се справяте с високата инфлация? Виждам, че инфлацията достигна 14% процента.

Светлин Илиев: Да, 14,4%. Статистиката току що дойде. Това е много. Ние не сме имали инфлация на това ниво от 20 години. При средногодишна инфлация от 2% през тези години и новият темп на нарастване е шок за нас. Във вторник правителството представи новия пакет от мерки, които трябва да намалят този темп.

Правителството реши във вторник да увеличи пенсиите с  около 20%. Ще се увеличи минималната пенсия, ще се увеличи минималният доход. Ние, като организация от предприемачи, като цяло сме съгласни, че това са трудни времена и че хората имат нужда от помощ и подкрепа от държавата.

Въпреки това, нашето разбиране е че единствено високият растеж на БВП би намалил негативните въздействия от високите инфлационни нива.

Автор: Ана-Мария Роман

https://www.antena3.ro/emisiuni/news-hour-with-cnn/blgaria-criza-energetica-economica-svetlin-iliev-640340.html