Skip links

Работодателските организации с 4 искания към правителството заради кризата със спрените доставки на газ 

Членовете на УС на ССИ Светослава Георгиева и доц. Нончо Димитров участваха в срещата на представителите на национално представените работодателски организации с вицепремиера Корнелия Нинова във връзка с преустановените доставки на руски газ за България и нарастващата инфлация, които поставят на изпитание българските бизнеси. 

Работодателите са отправили призив към правителството за спасение на българската икономика и индустрия, за запазване на работните места и предприемане на мерки, които да не повишават инфлацията. В засегнатите сектори от спрения газ работят над 25 хил. предприятия, в които работят 85% от наетите работници в страната.

Работодателите и вицепремиерът се обединихаощоло четири искания за действие от  страна направителството. На първо място правителството трябва да направи всичко възможно да възстанови разговорите с „Газпром“ и доставките по съществуващия договор. Второто предложение е дотогава да се замразят цените на газа по договора с „Газпром“. Оскъпяването, което ще дойде от алтернативни доставки, да се поеме от държавата. Третото желание на работодателите е да се приемеспешно законът, с който се налага допълнително облагане върху свръхпечалбите на енергийните дружества. И четвърто: да се продължат компенсациите за ток за бизнеса до времето, когато се решат проблемите с нови договори, двустранни и дългосрочни.