Skip links

ПРОУЧВАНЕ ПО ПОРЪЧКА НА ССИ: 64 НА СТО ОТ БЪЛГАРИТЕ СЕ ЧУВСТВАТ НЕОСВЕДОМЕНИ ПО ВЪПРОСИТЕ НА КИБЕРСИГУРНОСТТА

64% от българите се чувстват неосведомени по въпросите на киберсигурността. Това показват данните от първото в България национално представително проучване на тема киберсигурност – „Кибер здраве България 2023“, проведено от социологическа агенция „Тренд“ от 4 до 11 юли т.г. поръчка на ССИ.

Около 5% (зад които се крият около 265 хиляди души) казват, че им се е случвало да бъдат жертва на киберпрестъпление.

53% биха отделили време и усилия, за да подобрят осведомеността си по темата. 48% от българите смятат, че родителите носят в най-голяма степен отговорност за сигурността на децата в киберпространството.

Според 25% от анкетираните по-добро образование и информираност на гражданите ще подобри превенцията на киберпрестъпленията в България.

Пред БНР-Радио София част от данните изложи и коментира Светлин Илиев, експерт по киберсигурност към Съюза за стопанска инициатива, председател на Българската асоциация по киберсигурност.

По думите му досега такова изследване не е правено, досега се питаха само експерти.

„Надяваме си резултатите от това изследване да бъдат основата за граденето на политики в тази сфера и за регулиране на процесите както за личната, така и за бизнес сигурността“, изтъкна Илиев.

Цялото участие на Светлин Илиев по БНР може да чуете ТУК.