Skip links

Протестът срещу ценовия шок на електроенергията

Виолина Накова: Има неразбиране на дълбочината и сериозността на проблема особено що се касае до микро-, малки и средни предприятия

Проведеният днес Национален протест срещу драстичното увеличение на ценатата на електроенергията излезе с общи искания за предприемане на мерки за справяне с ценовия шок. 

По време на протеста лидерите на национално представителните работодателски и синдикални организации поставиха пред Заместник министър-председателя г-н Гълъб Донев, министъра на енергетиката г-н Андрей Живков и представителите на заинтересованите институции исканията си за компенсиране на поне 75 % от разликата между прогнозната цена на КЕВР (119 лева за мегаватчас) и реалната цена за небитови потребители, която днес достигна 480 лева на мгаватчас. Те настояха компенсирането на бизнеса да започне от месец август 2021 г. и да продължи до нормализирането на пазара.

Председателят на Съюза за стопанска инициатива г-жа Виолина Накова настоя пред правителството подкрепата да дойде бързо и тя да бъде достатъчна. Според нея има неразбиране на дълбочината и сериозността на проблема особено що се касае до микро-, малки и средни предприятия. 

Според г-жа Мария Петрова, Главен секретар на организацията мястото на работодателските и синдикалните организации е не на площада, а на масата за преговори по политики, по минимална работна заплата и механизъм за определянето й, по въпросите на корпоративната социална отговорност. Но те са тук и са обединени, защото микро-, малките и средните предприятия в България искат да бъдат чути и защото те са гръбнакът на българската икономика, осигурявайки заетост на над 70 % от работещото население. 

За трудностите в работата на микро-, малките и средни предприятия и на занаятчийското съсловие говори и г-н Иван Влаев, Председател на Националната занаятчийска камара и Заместник-председател на Съюз за стопанска инициатива.

Източник: bntnews.bg

В резултат от проведените от лидерите на национално представителните работодателски и синдикални организации преговори с правителствените представители се постигна съгласие да бъде предложен механизъм за компенсиране на всички небитови потребители на електроенергия, като компенсациите да бъдат отразени в октомврийските сметки за ток в началото на ноември. Обсъден е вариант Фондът за сигурност на енергийната система да вземе заем от един милиард лева с решение на МС, а този заем да се обслужва от свърхпечалбата на БЕХ. 

Съюзът за стопанска инициатива благодари на всички свои членове, които се отзоваха и присъстваха на протеста!