Skip links

ПРЕВОЗВАЧИ: НА ГРАНИЦАТА СЕ ЧАКА С ДНИ, ДЪРЖАВАТА АБДИКИРА И ГУБИ МИЛИАРДИ

Камиони чакат около 24 часа на ГКПП „Видин“, за да влязат в Румъния. Проверките на границата се бавят, а това създава напрежение, алармират превозвачи.

„За тази тапа говорим години наред, ясно е, че решението е съвместно между българската и румънската държава. Когато един камион напуска страната ни, нашите контролни органи няма какво толкова да му гледат. По-голямата и по-тежката проверка се пада на страната, в която влиза, тоест Румъния. Тази опашка обаче стана много по-голяма и много по-осезаема. В сряда вечерта отвори новият буферен паркинг“, каза Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в студиото на „България сутрин“.

По думите му буферните паркинги са създадени, защото държавата абдикира от задълженията си.

„Те трябва да са с достатъчен капацитет, за да могат да поемат всички камиони. Буферният паркинг е частен и е нормално всеки частник да си търси своето.Организацията е направена така, че буферният паркинг не може да бъде заобиколен. Изключително много страдат хората в региона, които имат ведомствени паркинги. Той се плаща еднократно на вход. Паркингът е само повод, за да обърнем внимание на същинския проблем“, допълни Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него същинският проблем е преминаването през границите.

„Този проблем не е само при Видин, имаме проблеми на границите с Русе и Турция. В Турция се чакат между 2-3 денонощия, стигнали сме и до 5. Давали сме решения за всяка една от тези граници. На границите има много проверки, които се извършват, но категорично мястото им не е там. Кантарите нямат място на границата. Най-елементарното – защо таксата на „Дунав мост“ не може да става онлайн?Агенция „Митници“ работят на едно гише. По отношение на румънския контрол отново имаме кантар. Не само че везните са различни, но и резултатът е различен“, поясни гостът.

Цялото интервю – гледайте ТУК