Skip links
пенсиите

ПЕНСИИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ С 11% ОТ 1 ЮЛИ

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) одобри 11% увеличение на пенсиите от 1 юли. Това съобщи социалният министър Ивайло Иванов. „За“ индексацията гласуваха представителите на изпълнителната власт и синдикатите в съвета. Единствено от Асоциацията на индустриалния капитал гласуваха “въздържал се”.

Ден преди това и служебният премиер Димитър Главчев обяви, че пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11 %, въпреки че по „швейцарското правило“ размерът на увеличението е само 10%.

Според Главчев увеличението отчита интереса на българските пенсионери да получат по-висока актуализация, като са осигурени и необходимите за целта средства.

Според Кодекса за социално осигуряване пенсиите се увеличават по т.нар. „швейцарско правило“, но окончателното решение е на Надзорния съвет на НОИ. Това създава законодателна възможност пенсиите да бъдат осъвременени и с различен процент, въпреки че изчисленията на експертите на НОИ показват 10 %.

Настоящата ситуация не е прецедент. През 2021 година отново експертните изчисления сочеха по-нисък процент от заложения в бюджета и въпреки това осъвременяването беше реализирано с по-висок процент.

Leave a comment