Skip links

Проведе се конференцията, организирана от Съюза за стопанска инициатива на тема: Бъдеще за селското стопанство

Дигитализация, превенция и застраховки, заедно с мощна подкрепа от държавата за дългосрочни проекти ще даде на сектор “Земеделие” нужната за бизнеса сигурност

Конференция на тема “Бъдеще за селското стопанство в България” организира Съюзът за стопанска инициатива. На нея присъстваха заместник министърът на земеделието д-р Момчил Неков, представители на почти всички браншови организации в сектор “Земеделие”, членове на съюза, както и земеделски производители от цялата страна.
Конференцията беше открита от Васка Бакларова, председател на УС на ССИ, а изпълнителния заместник-председател на Съюза, Светлин Илиев бе модератор на събитието.
Кризата и новите технологии, както и превенцията и сигурността бяха акцент в изказването на Илиев.
Мисията на Съюза е именно защитаване на интересите на онези, които създават брутен вътрешен продукт, което става все по-трудно без дигитализиране на процеса, подчерта зам.председателят на ССИ. Заместник-министърът на земеделието д-р Момчил Неков представи плана на министерството за следващите години и възможностите за кандидатстване за финансиране по различни земеделски програми. Той беше категоричен, че министерството няма да позволи на нито един земеделец да фалира, но наблегна на необходимостта от дългосрочни проекти.
Д-р Момчил Неков засегна и темата за съфинансирането на земеделски застраховки от държавата, в контекста на последните събития в страната, пострадалата земеделска продукция в следствие на проливните дъждове и градушки.
Той благодари специално на Съюза за стопанска инициатива за конференцията, като допълни, че подобни срещи са много необходими, за да може диалогът между държавата и земеделските производители да се подобри.
Като член на ССИ, участие в конференцията взе и ЗК „Лев Инс”, в лицето на изпълнителния директор – Марин Димитров. Той продължи темата със застраховането на земеделската продукция, като представи и всички останали застрахователни решения на най-голямата застрахователна компания в България.
Марин Димитров наблегна на киберзастарховането, което в момента е много актуално за всички бизнеси с оглед на зачестилите хакерски атаки. Лев Инс е лидер в киберзастраховането в страната, като голямото предимство на компанията е собственият център по киберсигурност, който се грижи за клиентите на компанията денонощно. Освен това, Лев Инс работи с едни от най-добрите израелски специалисти, които определят световните тенденции в киберсигурността.
В конференцията се включи и брандът Angie Monitor, който е част от компанията Лорън Неуъркс.
Те представиха последните си решения за автоматизиране и дигитализиране на процесите в земеделието.
Конференцията завърши с презентацията на Аеро Вижън, които са компания за проектиране на безпилолтни летателни апарати. Компанията има повече от 40 имплементирани оптимизации в сферата на авиацията, машиностроенето, прецизното земеделие, прецизното строителство и мехатрониката.