Skip links

„ЗА“ И „ПРОТИВ“ УВЕЛИЧЕНИЕТО НА МРЗ – Дебат между Кузман Илиев – председател на ССИ и Зорница Русинова – бивш социален министър в ефира на Nova News

933 лева минимална заплата от началото на следващата година. Това е записано в публикувания проект на Министерския съвет, който от днес подлежи на обществено обсъждане. В мотивите се уточнява, че увеличението е изчислено според новата формула, заложена в Кодекса на труда, че минималната заплата трябва да е в размер на 50 на сто  от средната за страната за изминалите 12 месеца. Тази формула се използва за първи път. 

Дебат по темата между Кузман Илиев – председател на ССИ и Зорница Русинова – бивш социален министър в предаването “Челюсти” по Nova News.

Председателят на ССИ Кузман Илиев беше категоричен, че ръстът на МРЗ не трябва да се случи по автоматичен механизъм. Причините: 

  • Ефектите от автоматичното определяне на МРЗ ще са негативни за цели сектори и региони в страната. Засегнати са малкия бизнес, служителите без опит или квалификация, както и хазната. 
  • Косвен, но ужасен ефект от подобни погрешни икономически политики е дебългаризацията и обезлюдяването на регионите, в които е концентрирана грешката. 
  • В същото времев младите хора, за които няма алтернатива в големите градове, директно напускат България, засилвайки демографския катаклизъм, пред който са изправени и нацията, и икономиката ни.
  • Икономическите реалности трябва да се отчитат, когато се вземат такива решения, защото пътят към ада е покрит с добри намерения.

Целия дебат може да гледaте в линка: https://shorturl.at/fklrS

Leave a comment