Skip links

ЗАБАВЯНЕТО НА ОПЕРАТИВНИТЕ ПРОГРАМИ – ПРЕДВЕЩАНИЯТ КОЛАПС НА БИЗНЕСА

„Темата с корупцията трябва да бъде подета на много сериозно ниво от всички работодателски организации“, заяви пред „ДИВИДЕНТ“ председателят на ССИ Васка Бакларова.

До какво ще доведе забавянето на оперативните програми за бизнеса и обществото? Ще излезе ли скоро бизнесът от капана на енергийната криза? Как изглежда корупцията през очите на бизнеса? По тези и още теми пред „ДИВИДЕНТ“ говори Васка Бакларова, председател на Съюза за стопанска инициатива.

Според Бакларова един от многото проблеми, пред които е изправен бизнесът е липсата на сигурност.

„Тоест, ако ние нямаме сигурност за инвестициите отвън, като в този случай с оперативните програми, реално бизнесът е изправен пред колапс. Това забавяне, което се наблюдава в момента, поради липсата на правителство създава редица спънки“, коментира тя във връзка със забавянето на средствата по Плана за възстановяване.

Председателят на ССИ коментира и проблема с липсата на газ.

„Ситуацията, пред която сме поставени е трудна, тъй като имаме временно правителство, предстоят избори, а договорени доставки за газ все още няма. Буквално от септември ние нямаме наличности, които да са потвърдени. Това дава една огромна несигурност на малките и средни предприятия, които ние представляваме, но и на обществото ни като цяло“, каза Бакларова.

„Газпром“

Относно подписването на нов договор с „Газпром“ Баларова отговори, че това е политическо решение, което трябва да бъде взето. Според нея, при необходимост би трябвало да бъде направен дори и референдум.

„Да се допитаме до обществото дали е необходимо, дали трябва да подновим договора си с „Газпром“, заяви тя.

Председателят на ССИ е на мнение, че за справяне с кризата може да бъде взет пример от други държави, които все още получават газ.

 „Да, разбира се, тук мерките, които трябва да се вземат за редуциране на газ, наистина трябва да се вземат предвид. Като например в Германия. Там вече има градове, които изцяло са редуцирали потреблението на газ, от гледна точка на осветлението през нощта и от гледна точка на масовото потребление“, подчерта тя.

Безработицата

Васка Бакларова коментира и проблема с безработицата, който определи като сериозен и подчерта, че нашето трудоспособно население намалява.

Председателят на ССИ каза още, че за да се справим с този проблем трябва да се решат два казуса.

Първият казус е свързан с демографската криза.

„Какво се случва в държавата като цяло, за да може да не сме благоприятна среда за развитие на младите ни кадри. Защо те предпочитат да излязат навън, вместо да помогнат на българската икономика.

 Вторият казус е свързан с работодателите.

„Какво правят те, за да подобрят работната среда“, сподели Бакларова.

Как изглежда корупцията през очите на бизнеса?

„Това е много сериозна тема. Тук не си говорим за корупция от гледна точка на бизнеса. Тук говорим за това какво вижда обществото ни – дали то вярва на нещата, които се случват в политиката, защото всички ние сме данъкоплатци, бизнесът е данъкоплатец. Единственото, което чуваме ние е за едни пари, които са изнесени в чували, това са нашите пари, на българския данъкоплатец“, категорична е Бакларова.

Според нея, темата трябва да бъде подета на много сериозно ниво от всички работодателски организации, за да се вземе сериозно под въпрос какъв е начина на разходването на тези средства и как могат те да бъдат проследени.

Повече вижте във видеото!