Skip links

ЕП ПРИЗОВА СЪВЕТА НА ЕС ЗА БЪРЗО ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПЪЛНОПРАВНОТО ЧЛЕНСТВО НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ В ШЕНГЕН

Европейският парламент призова Европейския съюз за действия в посока справяне с дългите срокове за чакане на тежкотоварните превозни средства по границите му и поиска Съвета на ЕС в кратки срокове да вземе решение относно пълноправното членство в Шенген на Румъния и България.

Според депутатите дългите опашки причиняват проблеми за водачите, околната среда и единния пазар на ЕС. Те са категорични, че преминаването на граничните контролно-пропускателни пунктове за товарен транспорт трябва да бъде гладко и ефикасно. Депутатите са на мнение, че пълноправното членство в Шенген на Румъния и България през 2024 г. е част от разрешението на този проблем.

Според евродепутатите различни фактори, сред които: недостатъчен технически капацитет, недостиг на персонал и продължителни проверки на товарите, са сред причините стотици товарни превозни средства да се задържат всеки ден по вътрешните граници на ЕС, включително границите между държавите членки на ЕС от Шенген и държави извън Шенгенското пространство.

Освен  приемането за пълноправни членство на България и Румъния в Шенген, още през тази година, членовете на ЕП посочват, че искат да видят обвързващи законодателни мерки за създаване на стандарт за целия ЕС от средно една минута за обработка на тежкотоварни превозни средства на граничните контролно-пропускателни пунктове в рамките на ЕС. Те искат законодателство, което да позволи на водачите на камиони да използват по-малки гранични пунктове, когато основните артерии са затворени, за да се избегне зависимостта на водачите от произволни действия от страна на отделните държави. И още: усилия от страна на държавите от ЕС за засилване на трансграничното сътрудничество в борбата с кражбите на товарни превозни средства.

Leave a comment