Skip links

КРАСИМИР СИМОНСКИ, ССИ: УСТОЙЧИВОСТТА ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА Е ЕДНО ОТ ГОЛЕМИТЕ ПРЕДИМСТВА, КОИТО ЕВРОЗОНАТА НОСИ

Въпросът за влизането на България в Еврозоната не е дали, а как това ще се случи. Стратегическото решение е взето. Вече става дума за уточняване и изчистване на ключови детайли, предстои да се вземат важни решения. Това коментира в интервю за БНР Красимир Симонски, член на УС на Съюза за стопанска инициатива (ССИ).

“Участниците в дискусионния форум „Еврозоната и бизнесът – предимства и предизвикателства“, организиран от ССИ, се обединиха около мнението, че страната ни няма време за губене по пътя за Еврозоната”, добави Красимир Симонски. 

„Едно от големите предимства, което дава Еврозоната е устойчивост по време на кризи“, категоричен беше Симонски. 

Според него намаляване на бариерите за инвестиции и увеличаване на доверието към икономиката на България са сред неоспоримите ползи от приемането на еврото.

“Мисията на Съюза за стопанска инициатива е да спомогне за гладка подготовка и информираност на бизнеса по пътя към Еврозоната, да бъде партньор на държавата с инициативите, които следват, заедно с партньорите ни от Хърватия и Румъния”, добави Красимир Симонски. 

Относно спестяванията на българите и опасенията, че те няма да са със същата финансова сила експертът коментира, че моментите са два – по отношение на бизнеса и по отношение на гражданите. Той увери, че валутният курс ще остане същият, а голяма част от тези процеси като превалутирането и запазването на курса ще бъдат автоматизирани и прозрачни за хората. 

„Това, че има една силна регулаторна рамка е предимство, но е свързано и с повече бюрокрация, което е предизвикателство. И тук въпросът: как да обърнем тези предизвикателства така, че те да станат предимства. Тоест, всичко зависи от самите нас“, сподели той и добави, че на държава като България наличието на силна регулаторна рамка определено би се отразило по-скоро в положителна посока.

По думите му представителите на работодателите от Хърватия и на Хърватска национална банка, които бяха сред участниците във Форума, са изнесли данни, че показателите за държавата вървят изключително добре за техните вече шест месеца в Еврозоната.

“В Хърватия държавата е имала добра информационна кампания и благодарение на нея е получила подкрепата на хората, на обществото. Имало е и добра комуникация с бизнеса, както и с институционалните фактори по присъединяването. Този опит трябва да взаимстваме”, категоричен беше експертът от ССИ.

Цялото интервю на Красимир Симонски за БНР може да чуете TУК.