Skip links

Доц. Алексей Петров : постигането на социално-икономическа сигурност на страната е главната ни цел 

Като експерти по сигурност приемаме състоялата се тристранна среща като знак за обединение на усилията ни за постигане на сигурна и предвидима бизнес-среда в България. 

Това заяви след срещата на министър-председателя и вицепремиерите с представители на работодателските организации и синдикати доц. Алексей Петров, преподавател по корпоративна сигурност, който заедно с доц. Нончо Димитров, преподавател по енергийна сигурност участваха в срещата като представители на ССИ. 

Включването в разговорите на синдикатите изигра основна роля за постигането на разбирателство и за това срещата да приключи благоприятно. Именно синдикатите припомниха на участниците как функционират индустриалните отношения. 

Според представителите на ССИ подобни срещи ще бъдат ефективни, ако в работни групи, съставени от експерти от трите страни, бъдат обсъждани предварително темите, данните и показателите, а на самите срещи се обсъждат само стратегии. Този модел беше възприет, което дава надежда, че и тристранното взаимодействие ще бъде по-ефективно. 

И работодателите, и правителството, и синдикатите сме насочени към една и съща цел – желаното състояние на страната в тази криза  – и това е социално-икономическа сигурност, обобщи доц. Петров. 

Той обърна внимание на представителите на изпълнителната власт, че държавата има сериозен ресурс чрез т.нар. “златна акция” в “Лукойл България”, който на практика не е използван все още.