Skip links

ГЕНЕРАЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА РУМЪНСКАТА НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ПО КИБЕРСИГУРНОСТ ДАН КИМПЕАН С ИНТЕРВЮ ЗА EURONEWS BULGARIA

Генералният директор на румънската Национална агенция по киберсигурност Дан Кимпеан, който беше на двудневно посещение в България по покана на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия”, участва в предаването „Биз(д)нес”в EURONEWS BULGARIA.

В интервюто, Дан Кимпеан говори по различни теми – защо при геополитически сблъсъци кибер атаките са инструмент за надмощие, целенасочените кибер атаките към Румъния, както и новите правила в Европа по отношение на киберсигусрността.

В интервюто Дан Кимпеан засегна темата за публично-частното партньорство, което е силно застъпено в Румъния, като посочи, че е важно и държавите от Европейския съюз да работят съвместно с компаниите в частния сектор, за да се постигне устойчивост в киберсигурността.

„Бизнесите в тази сфера имат много възможности, но трябва да се работи и с академичния сектор. Трябва да има добра колаборация с международни партньори. Нашият опит показва, че да се справим със заплахите трябва да имаме работим съвместно с други държави, като България например, а също така и с други страни от Европейския съюз и да надграждаме всяка следваща година. Според закона в Румъния, нашата агенция трябва да проверява и тества нови решения в сферата на киберсигурността. Именно за това сме заинтересовани от партньорство с тази конкретна българска компания”, заяви Кимпеан.

По време на посещението на Дан Кимпеан в България, Европейски цифров иновационен хъб „Тракия” и Националната агенция по киберсигурност на Румъния положиха основите за бъдещи съвместни проекти между експерти на двете държави.

Цялото интервю можете да гледате ТУК!