Skip links

ВРЪЩАНЕ НА ДДС-ТО НА 20% И ВЪВЕЖДАНЕТО НА МРЗ ОТ 933 ЛВ. ЩЕ ДОВЕДЕ ДО МАСОВИ ФАЛИТИ ПРИ ХОТЕЛИЕРИТЕ И РЕСТОРАНТЬОРИТЕ

Връщане на ДДС-то на 20% и въвеждането на МРЗ от 933 лв. може ще доведе до масови фалити при хотелиерите и ресторантьорите. Това заяви председателят на ССИ – Кузман Илиев по Евроком по повод връщане на ставката от 20% заложена в пакета данъчни промени за 2024 г.

„Първо – туристическият бранш, хотелиерите, ресторантьорите понесоха най-тежкият удар от Ковид мерките. Те буквално, в продължение на година, бяха в пълен локдаун. Второ – ние милитаризирахме Черно море достатъчно, така че да провалим и сезона. Този бранш, по един или друг начин, е под прицела и всички мерки и промени ги удрят сериозно“, коментира Кузман Илиев.

Председателят на ССИ беше категоричен, че с предвиденото вдигане на МРЗ на 933 лв. един от най-силно засегнатите браншове ще бъде именно туристическият.

“Огромната част от заетите там са на минимална работна заплата. През 2019 г. тя беше 560 лв., а от януари  догодина се предвижда да бъде 933 лв. Това са 66% увеличение на МР3 за 4 години. Ако някой смята, че за този период производителността на служителите се е увеличила с толкова – жестоко греши“, категоричен беше  председателят на ССИ.

Кузман Илиев изрази опасение, че подобна мярка ще отвори вратата на сивия сектор и заяви, че преди да бъдат вдигани данъците на най-засегнатият сектор е добре правителството да направи сериозна ревизия и преоценка на разходната част.

Цялото интервю може да гледате в линка: https://www.youtube.com/watch?v=OMZzyPddtvU