Skip links

Васка Бакларова в „Твоят ден” по Nova News: Европа се намира в сложна ситуация

Председателят на Съюза за стопанска инициатива Васка Бакларова, гостува в предаването „Твоят ден“ по ТВ Nova News. Заедно с енергийният експерт Иван Хиновски, двамата коментираха въпросите: Има ли риск за енергийната сигурност в България? Kак това се отразява на бизнеса, какви са неговите искания и очаквания? Какво е от първостепенна важност и какво може да направи държавата в момента? 
Васка Бакларова беше категорична, че е много важно за бизнеса да продължи да бъде компенсиран от държавата за високите цени на тока и газта, защото ситуацията в Европа е много сложна и ако това не се случи ще се стигне до фалити.   

„Ситуацията, в която Европа се намира е доста усложнена. Вчера имахме среща на работодателите със служебното правителство. Дадоха ни ясно да разберем, че работят по въпроса и ще направят всичко възможно да предадат на новия кабинет необходимата информация за подсигурените доставки на газ. Временното правителство успя и да удължи до края на декември срока, в който бизнесът ще бъде компенсиран за високите цени на електоренергията. Какво ще се случи от януари не се знае. Бизнесът не може да планува цените си, ако компенсациите не продължат”, обясни още Бакларова.

От своя страна, енергийният експерт Иван Хиновски изрази тезата, че „Газпром” е пред фалит, защото изнася големи количества газ към Китай на много ниски цени.

Целият разговор гледайте във видеото.